Demiral suspendiran na dvije utakmice zbog nesportskog ponašanja

Demiral je kažnjen zbog ‘povrede osnovnih pravila pristojnog ponašanja, korištenja sportske priredbe za manifestacije nesportskog karaktera te narušavanje sporta’.

Turski defanzivac, koji je postigao oba gola, pobjedu je proslavio 'vučjim pozdravom' (EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE)

Turski nogometni reprezentativac Merih Demiral suspendiran je na dvije utakmice zbog geste koju je napravio nakon pobjede njegove ekipe u osmini finala Eura protiv Austrije,” objavila je Evropska nogometna federacija (UEFA), prenosi Hina.

Njemački mediji su još u četvrtak objavili kako će turski odbrambeni igrač pauzirati iduće dvije utakmice, ali Turski nogometni savez je saopćio kako vijest o kazni nije istinita jer “UEFA još nije okončala istragu”.

Turska žalba očito nije urodila plodom i u petak je stigla i službena potvrda o kazni.

Demiral je kažnjen zbog “povrede osnovnih pravila pristojnog ponašanja, zatim korištenja sportske priredbe za manifestacije nesportskog karaktera te narušavanja sporta,” navodi se u saopćenju krovne nogometne organizacije Starog kontinenta.

Turski defanzivac, koji je postigao oba gola, pobjedu je proslavio “vučjim pozdravom”, odnosno simbolom “Sivih vukova”, pokreta koji promovira desničarsku ekstremističku ideologiju koja vjeruje u superiornost “turske rase”.

Zabranjena organizacija

Njihov je rad zabranjen u Francuskoj, njihovi simboli ne smiju se koristiti u Austriji, dok je rad “Sivih vukova” u Njemačkoj pod posebnim nadzorom.

“Simbolima turskih desničarskih ekstremista nije mjesto na našim stadionima,” rekla je njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser u objavi na X-u.

Demiral i Turski savez su njegovu gestu branili kao normalan izraz patriotskog ponosa.

Demiral će moći ponovno igrati tek ako Turska izbori plasman u finale. Turska će u subotu u Berlinu u četvrtfinalu igrati protiv Nizozemske.

UEFA je izrekla kaznu i za engleskog veznjaka Judea Bellinghama koji je suspendiran na jednu utakmicu i kažnjen sa 30.000 eura zbog nesportskog ponašanja na utakmici protiv Slovačke u osmini finala.

Međutim, veznjak Gordog Albiona i Real Madrida, koji je pokazivao prema svom međunožju nakon što je dao gol Slovačkoj, neće suspenziju odraditi u četvrtfinalu protiv Švicarske. Njegova kazna je uvjetna na godinu dana.

“Spomenuta suspenzija ne provodi se odmah i podliježe probnom roku od jedne godine, počevši od datuma ove odluke,” dodala je UEFA.

Engleski nogometni savez (FA) je kažnjen sa 11.000 eura zbog nereda navijača i bakljade.

Izvor: Agencije