Organizatori odbacili navode o otkazivanju Igara: To su lažne vijesti

Prema pisanju pojedinih medija, organizatori su zabrinuti zbog situacije u Francuskoj nakon što su desničarske stranke osvojile najviše glasova u prvom krugu parlamentarnih izbora.

Organizatori Igara u Parizu su obećali da će istražiti otkuda dolaze lažne vijesti o mogućem otkazivanju olimpijskih takmičenja (Benoit Tessier / Reuters)

Organizatori i Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odbacili su nagađanja da razmatraju otkazivanje Olimpijskih igara u Parizu zbog političkih previranja u Francuskoj.

„To je očigledno dio dezinformacijske kampanje protiv Francuske, MOK-a i Olimpijskih igara“, poručuje Međunarodni olimpijski odbor.

List Le Point je objavio da je predsjednik MOK-a Thomas Bach odabrao sredinu jula kao potencijalni datum za odluku o mogućem otkazivanju Igara. Prema Le Pointu, Bach je bio zabrinut zbog situacije u Francuskoj nakon što su desničarske stranke osvojile najviše glasova u prvom krugu parlamentarnih izbora.

‘Igre će biti održane’

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pretrpio je težak poraz na prijevremenim izborima koje je raspisao nakon poraza na evropskim izborima i barem je trenutno u zemlji politički nestabilno, prenosi Hina, no nedjeljni drugi krug izbora pokazat će kakav će biti daljnji ishod.

Organizatori Igara u Parizu su obećali da će istražiti otkuda dolaze lažne vijesti o mogućem otkazivanju olimpijskih takmičenja. Francuska ministrica sporta Amelie Oudea-Caste je, također, osudila lažnu vijest.

„Igre će biti održane u predviđenom terminu. Pripremali smo ih nekoliko godina. One će svijetu dati mnogo sreće i ponosa“, napisala je Oudea-Caste na platformi X.

Izvor: Agencije