Baždarević: Nizozemci su favoriti iz drugog plana na Euru

‘Vjerujem da Nizozemci još nisu pokazali svoj maksimum, kao što to još nisu uradili Englezi i Francuzi’, kaže trener i bivši nogometaš Mehmed Baždarević.

Nijemci igraju dobro pred domaćom publikom, ali Španci su do sada bili najuvjerljiviji i pripada im uloga blagog favorita, kaže Baždarević (Dado Ruvić / Reuters)

Dok četvrtfinalnu utakmicu na Evropskom prvenstvu u nogometu između Njemačke i Španije smatra „finalom prije finala“, trener i bivši nogometaš Mehmed Baždarević ističe kako su mu Nizozemci „favoriti iz drugog plana“.

Baždarević je za Fenu komentirao dosadašnji tok Eura, ali i utakmice četvrtfinala u kojima se sastaju Španija – Njemačka, Portugal – Francuska, Engleska – Švicarska te Nizozemska – Turska.

Zadovoljan je grupnom fazom i osminom finala Evropskog prvenstva, iako smatra da je eliminacijski dio takmičenja „donio nešto tvrđe i manje zanimljive duele“.

Ističe da se većina selekcija koje su učestvovale u grupnoj fazi takmičenja „odlučila na igru bez mnogo kalkulacija, što je rezultiralo dobrim nogometom i zanimljivim mečevima“.

„U grupnoj fazi svi su igrali otvoreno, bez previše kalkulacija. Vidjeli smo mnogo lijepih golova, stadioni su bili puni, navijanje na nivou, a organizacija besprijekorna. Osmina finala je donijela mnogo više kalkulacija, drugačije utakmice, manje gledljive za prosječnog nogometnog gledaoca, ali nismo ništa manje uživali u mnogim od njih“, kazao je Baždarević.

Razočaran Hrvatskom, iznenađen Slovenijom i Turskom

Posebno ga je razočarala Hrvatska, a kao najveća iznenađenja i osvježenja istaknuo je selekcije Slovenije, koja je ipak ispala, kao i Turske, za koju je kazao da igra moderan nogomet. Prognozira da će Turska pokušati napraviti još veći iskorak u četvrtfinalu protiv Nizozemaca.

Kad je utakmica Njemačke i Španije u pitanju, smatra kako je to „finale prije finala“.

„Nijemci igraju dobro pred domaćom publikom, ali Španci su do sada bili najuvjerljiviji i pripada im uloga blagog favorita. Moj favorit iz drugog plana na ovom takmičenju od početka je Nizozemska. Vjerujem da oni još nisu pokazali svoj maksimum, kao što to još nisu uradili Englezi i Francuzi. Mislim da će se prvak Evrope tražiti između ovih selekcija“, izjavio je Baždarević.

Na kraju, ne krije ni razočaranje reprezentacijom Italije koja je, kako kaže, „igrala staromodan nogomet bez mnogo ideje i talenta“. Kao mogući uzrok takve igre vidi „nedostatak velikih imena u selekciji Azzura“.

Izvor: Agencije