UEFA otvorila istragu protiv turskog nogometaša Demirala

Merih Demiral je na društvenim mrežama objavio fotografiju na kojoj podiže ruke kako bi proslavio gol te njima pravi znak ‘Sivih vukova’, turske krajnje desničarske grupe.

'Simbol turskih desničarskih ekstremista nema mjesta na našim stadionima', reagirala je Nancy Faeser, njemačka ministrica unutrašnjih poslova (Ronny Hartmann / AFP)

UEFA je otvorila istragu zbog „potencijalno neprimjerenog ponašanja“ turskog nogometaša Meriha Demirala, dvostrukog strijelca u pobjedi njegove reprezentacije nad Austrijom u osmini finala Eura (2:1).

Demiral je na svom nalogu na platformi X objavio fotografiju na kojoj podiže ruke kako bi proslavio jedan od svojih golova te njima pravi znak „Sivih vukova“, turske krajnje desničarske grupe. Fotografija se dijeli na društvenim mrežama, javlja AFP.

„Sivi vukovi“ predstavljaju ultranacionalistički ogranak Stranke nacionalističkog pokreta (MHP), koja je koalicijski partner AKP-a, vladajuće stranke u Turskoj, koju vodi predsjednik Recep Tayyip Erdogan, podsjeća Hina.

Grupa je osnovana 1960-ih godina, a povezuje se s ubistvima najmanje 5.000 osoba. Rad „Sivih vukova“ zabranjen u Francuskoj, njihovi simboli ne smiju se koristiti u Austriji, dok su im aktivnosti u Njemačkoj pod posebnim nadzorom.

Imenovan je etički i disciplinski istražitelj, a više informacija o ovom pitanju će uslijediti, objavila je UEFA.

Osuda njemačke ministrice i diplomatski skandal

„Simbol turskih desničarskih ekstremista nema mjesta na našim stadionima“, reagirala je Nancy Faeser, njemačka ministrica unutrašnjih poslova na platformi X. „Korištenje nogometa kao platforme za rasizam je potpuno neprihvatljivo i UEFA će istražiti slučaj i razmotriti sankcije“.

Cijela situacija potom je uzrokovala i diplomatski skandal između Njemačke i Turske.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova smatra kako je UEFA-ino pokretanje postupka protiv Demirala neprihvatljivo, uz napomenu da se tu radi o ksenofobiji. Štoviše, njemački ambasador u Ankari pozvan je na razgovor zbog ove situacije, prenosi Reuters.

„Osuđujemo politički motivirane reakcije na upotrebu historijskog i kulturološkog simbola i to na način koji nikoga ne napada tokom proslave na sportskom događaju“, smatra tursko ministarstvo.

Demiral: Ponosan što sam Turčin

Sam Demiral, koji je postigao oba gola za Tursku te je proglašen igračem utakmice, u izjavi nakon susreta kazao je kako je planirao eventualni pogodak proslaviti na taj način.

„Ovu sam proslavu imao na umu kako bih pokazao da sam ponosan što sam Turčin. Nakon postignutog gola sam to osjetio u kostima i sretan sam zbog toga. Svi su naši navijači ponosni na nas, u publici sam vidio kako ljudi čine tu gestu te sam ju i ja napravio nakon što sam vidio njih“, izjavio je Demiral.

Turska će u subotu, na Olimpijskom stadionu u Berlinu, igrati protiv Nizozemske u četvrtfinalu Eura.

Izvor: Agencije