Tužitelji odustali od progona Modrića zbog davanja lažnog iskaza

Zbog lažnog svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću, nekadašnjem čelniku Dinama, tužiteljstvo je uz Luku Modrića optužnice ranije podnosilo i protiv Dejana Lovrena. Sudovi su optužnice odbacili.

Osječko tužiteljstvo je zaključilo da nova, sada već treća optužnica protiv Modrića nema smisla jer će ponovno biti odbačena (Davor Javorović / Pixsell)

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske odustalo je od kaznenog progona hrvatskog nogometnog reprezentativca Luke Modrića zbog davanja lažnog iskaza na suđenju Zdravku Mamiću za izvlačenje novca iz Dinama, među ostalim i na transferima poznatih nogometaša.

Zbog lažnog svjedočenja na suđenju nekadašnjem čelniku Dinama, koji je pred hrvatskim pravosuđem pobjegao u Bosnu i Hercegovinu, tužiteljstvo je uz Modrića optužnice ranije podnosilo i protiv Dejana Lovrena. No, do suđenja nije došlo jer su sudovi optužnice odbacili.

Dok je slučaj protiv Lovrena nedavno, drugi put, završio pravomoćnom sudskom odlukom zagrebačkog Županijskoga suda, Modrićev je slučaj zbog drugačije odluke zagrebačkog Općinskoga kaznenoga suda bio vraćen Osječkom tužiteljstvu kako bi dodatno ispitali Modrića te podigli novu optužnicu, za što im je sud dao tromjesečni rok koji je isticao početkom augusta, piše Jutarnji list.

No, umjesto toga Osječko tužiteljstvo zaključilo je da nova, sada već treća optužnica protiv Modrića nema smisla jer će ponovno biti odbačena, kao i ona protiv Lovrena. Pritom su obavijestili zagrebački Općinski kazneni sud da neće provesti dopunsko ispitivanje Modrića, nego će odbaciti kaznenu prijavu protiv njega i time završiti kazneni progon, navodi dnevnik.

Izvukli iz Dinama 15,4 miliona eura

Pravomoćnom presudom Vrhovnog suda iz 2021. bivši čelnik NK Dinama Zdravko Mamić osuđen je na 6,5 godina zatvora za izvlačenje tadašnjih 116 miliona kuna (15,4 miliona eura) iz Dinama, njegov brat Zoran na četiri godine i osam mjeseci, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović na tri godine zatvora, a poreznik Milan Pernar na tri godine i dva mjeseca.

U obrazloženju nepravomoćne presude osječkog Županijskog suda, koju je potvrdio Vrhovni sud, navedeno je da su Modrić i Lovren svjedočili kako bi pogodovali odbrani Zdravka Mamića, a sud njihovim iskazima nije vjerovao.

Vrhovni sud je, potvrdivši nepravomoćnu osuđujuću presudu za nekadašnje Dinamovo čelništvo, u odnosu na Modrića naveo kako „sud prvog stupnja nije povjerovao svjedoku Modriću, cijeneći ga neuvjerljivim i nelogičnim te sračunatim pogodovanju obrani Zdravka Mamića“. Najviši sud je u odnosu na Lovrena naveo da je bio „unaprijed instruiran kako će i što govoriti na raspravi“.

Protiv Mamića i njegovih suoptuženika na Osječkom sudu vodi se još jedan postupak za izvlačenje novca iz zagrebačkog nogometnog kluba, prenosi Hina.

Izvor: Agencije