Brazilci će slaviti Dan kralja Pelea

Dan sjećanja na Pelea slavit će se svake godine 19. novembra jer nogometni hroničari navode da je na taj datum 1969. godine Pele postigao 1.000. pogodak u veličanstvenoj karijeri.

(Reuters)

Brazilski državni vrh odlučio je da se svake godine 19. novembra u toj južnoameričkoj zemlji slavi Dan kralja Pelea, u čast legendarnog nogometaša i, prema mišljenju mnogih, najboljeg svih vremena.

Dan sjećanja na Pelea slavit će se tog datuma jer nogometni hroničari navode da je baš tada Pele postigao 1.000. pogodak u veličanstvenoj karijeri. Dogodilo se to na stadionu Maracana u Rio de Janeiru, u dvoboju Santosa i Vasco de Game 1969. godine. Peleov Santos je pobijedio 2:1, a Pele je postigao pogodak iz jedanaesterca.

Tri naslova svjetskog prvaka

U tom trenutku je utakmica nakratko prekinuta zbog utrčavanja brojnih navijača na travnjak koji su slavili Pelea, a on je taj pogodak posvetio siromašnoj djeci diljem Brazila.

Pele je preminuo 29. decembra 2022. u 82. godini. Tokom karijere je s Brazilom osvojio tri naslova svjetskog prvaka, prenosi Hina.

Izvor: Agencije