Četiri karte za Pariz: Počinju završne kvalifikacije košarkaša za Olimpijske igre

Domaćini završnih turnira su Valencia, Riga, Pirej i San Juan. Među 24 tima koji se bore za odlazak na Olimpijske igre su i tri reprezentacije iz regije – Crna Gora, Hrvatska i Slovenija.

Dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe idu u polufinale, nakon čega pobjednici igraju finale (Eric Gay / AP)

Završni kvalifikacijski turniri košarkaških reprezentacija za preostala četiri mjesta na Olimpijskim igrama u Parizu počinju u utorak, a domaćini su Valencia, Riga, Pirej i San Juan. Među 24 tima koji se bore za odlazak u Pariz su i tri reprezentacije iz regije – Crna Gora, Hrvatska i Slovenija.

Svaki od spomenutih gradova domaćin je jednog turnira, reprezentacije su podijeljene u dvije grupe po tri ekipe.

Nastavite čitati

list of 1 itemend of list

Španija je domaćin u Valenciji i igra u grupi s Angolom i Libanom, dok su u drugoj grupi Poljska, Finska i Bahami. Grčkoj će se u Pireju suprotstaviti Dominikanska Republika i Egipat, a u drugoj grupi igraju Hrvatska, Slovenija i Novi Zeland. Crna Gora će pokušati izboriti Igre na turniru u Rigi, a s njom u grupi su Brazil i Kamerun. Latvija je u grupi s Gruzijom i Filipinima. Na kraju, u San Juanu igraju domaćin Portoriko, Italija i Bahrein – u jednoj grupi te Obala Slonovače, Litvanija i Meksiko – u drugoj grupi.

Sloveniju na kvalifikacijskom turniru u Pireju predvodi Luka Dončić, a Hrvatsku Mario Hezonja (Kevin Jairaj / USA Today Sports via Reuters)

Dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe idu u polufinale, nakon čega pobjednici igraju finale. Samo pobjednik turnira ide na Igre. Od utorka do četvrtka igra se grupna faza, dok su polufinala i finala u subotu i nedjelju, prenosi Sport Klub.

Plasman na Olimpijske igre već su ranije osigurali Francuska, kao domaćin, te Njemačka i Srbija, kao najbolje evropske ekipe na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu, SAD i Kanada kao reprezentacije iz Amerike te kontinentalni pobjednici Australija, Japan i Južni Sudan.

Izvor: Al Jazeera i agencije