General preuzima organizacijske pripreme za Igre u Los Angelesu

Reynold Hoover dolazi na funkciju izvršnog direktora Igara 2028. godine nakon vodećih pozicija u američkoj vojsci, zajedno s višim civilnim ulogama u saveznoj administraciji.

'Pomoć u održavanju Igara na američkom tlu bit će vrhunac moje karijere u javnoj službi', poručio je Hoover (Richard Vogel / AP)

General-pukovnik američke vojske s tri zvjezdice Reynold Hoover (63) imenovan je za novog izvršnog direktora Olimpijskih igara u Los Angelesu 2028. godine, objavio je Organizacijski odbor.

Hoover dolazi na tu funkciju nakon vodećih pozicija u američkoj vojsci, zajedno s višim civilnim ulogama u saveznoj administraciji, te donosi značajno iskustvo u planiranju, operacijama i logistici kako bi pomogao u realizaciji najvećeg svjetskog mirnodopskog okupljanja – Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, prenosi Reuters.

Na poziciji izvršnog direktora naslijedit će Kathy Carter, koja je odstupila krajem prošle godine.

Služio tokom Bushovog mandata

„Hoover je jedan od rijetkih ljudi u zemlji koji posjeduje operativnu i logističku stručnost kakvu zahtijevaju Olimpijske i Paraolimpijske igre“, rekao je Casey Wasserman, predsjednik Organizacijskog odbora igara. „Dobio je zadatak s nekim od najsloženijih izazova naše nacije i sretni smo što ga imamo u našem timu dok se pripremamo dočekati svijet 2028. godine“.

General Hoover će na poziciji izvršnog direktora naslijedit će Kathy Carter, koja je odstupila krajem prošle godine (AP)

Među brojnim vojnim zadaćama, Hoover je nadgledao logistiku kao čelni čovjek zajedničke komande za podršku Afganistanu, tokom operacije pod nazivom „Trajna sloboda“ od 2009. do 2010. godine.

Također je služio na vodećim položajima u Saveznoj agenciji za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA) od 2002. do 2005. i kao posebni pomoćnik za domovinsku sigurnost predsjednika SAD-a Georgea W. Busha.

„Pomoć u održavanju Olimpijskih i Paraolimpijskih igara na američkom tlu poslužit će kao vrhunac moje karijere u javnoj službi. Sport je snažna okupljajuća snaga i životna je prilika da kroz Igre okupimo zajednicu Los Angelesa, naciju i svijet“, poručio je Hoover.

Izvor: Agencije