Loše stanje stadiona: Afričke reprezentacije moraju u ‘izgnanstvo’

Ukupno 17 od 43 zemlje, koje narednih dana imaju domaće utakmice u okviru kvalifikacija za World Cup 2026, ne smiju koristiti vlastite stadione jer ne zadovoljavaju standarde.

Na World Cupu 2026. u Meksiku, Kanadi i SAD-u nastupit će devet afričkih reprezentacija, a možda i deseta, u zavisnosti od ishoda dodatnih kvalifikacija (Siphiwe Sibeko / Reuters)

Ukupno 17 afričkih nogometnih reprezentacija, koje će narednih dana biti domaćini susreta u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026. godine, prisiljeno je utakmice igrati na neutralnim mjestima jer Afrička nogometna federacija (CAF) nastavlja ograničavati igranje na lošim stadionima.

Zanimljivo, čak i Kenija, koja će biti domaćin afričkog Kupa nacija 2027. godine, zbog očajnih stadiona mora igrati izvan zemlje. Susret protiv Obale Bjelokosti igrat će u Malaviju, prenosi Hina.

Namibija je prisiljena igrati domaće utakmice protiv Liberije u srijedu i Tunisa u nedjelju u susjednoj Južnoj Africi. Posljednju domaću utakmicu Namibija je odigrala u glavnom gradu Windhoeku u martu 2021. godine.

Čvrst stav protiv loših stadiona

Sao Tome i Principe će protiv Liberije igrati u Maroku. U Maroku će domaće susrete igrati i Sierra Leone te Gambija, dok će Benin protiv Nigerije igrati u Obali Slonovače. Lesoto će ugostiti Ruandu u Južnoj Africi.

Sejšeli će igrati, također u Maroku, Somalija u Mozambiku, dok će Madagaskar svoje domaće utakmice odraditi u Južnoj Africi.

CAF je u posljednje dvije godine zauzeo čvrst stav prema lošim stadionima u nastojanju da prisili zemlje kako bi poboljšale uvjete na terenu i druge sadržaje poput svlačionica i rasvjete.

Dok je neke, poput Južnog Sudana, koji je izgradio novi stadion u Jubi, to potaknulo na akciju, druge su zemlje krenule sporo ili nikako u obnovu infrastrukture.

Na World Cupu 2026. u Meksiku, Kanadi i SAD-u nastupit će devet afričkih reprezentacija, a možda i deseta, u zavisnosti od ishoda dodatnih kvalifikacija.

Izvor: Agencije