Teniserima dozvoljeno nošenje senzora za prikupljanje podataka

Senzori će generirati najnovije informacije za igrače iz fizičkih mjerenja kao što su otkucaji srca i podaci o opterećenju visokog intenziteta, poboljšavajući njihovu analizu mečeva i treninga.

Odluka stupa na snagu dan nakon okončanja Grand Slam turnira u Wimbledonu, 15. jula (Toby Melville / Reuters - Illustration)

Udruženje teniskih profesionalaca (ATP) je odobrilo igračima da nose senzore za prikupljanje fizičkih podataka u mečevima kako bi bolje mogli „analizirati nastup i spriječiti povrede“.

Odluka stupa na snagu dan nakon okončanja Grand Slam turnira u Wimbledonu, 15. jula, prenosi AFP

„Senzori će generirati najnovije informacije za igrače iz fizičkih mjerenja kao što su otkucaji srca i podaci o opterećenju visokog intenziteta, poboljšavajući njihovu analizu mečeva i treninga“, objašnjava ATP u objavi za javnost.

Podaci će ostati povjerljivi

ATP je odobrio dva proizvođača senzora, STATSports i Catapult, i centralizirat će podatke na svojoj platformi pokrenutoj 2023. godine pod nazivom „ATP Tennis IQ“ kako bi igračima pružio uvid u cijeli niz statističkih podataka povezanih s njihovim mečevima. Udruženje uvjerava da će podaci prikupljeni senzorima „ostati povjerljivi“.

Senzori će biti u upotrebi dan nakon Wimbledona koji se igra od 1. do 14. jula, na turnirima u Hamburgu, Newportu, Gstaadu i Bastadu, prenosi Hina.

Izvor: Agencije