UEFA kaznila HNS zbog incidenta na utakmici s Albanijom

HNS je kažnjen sa 28.000 eura, i to 17.500 eura zbog paljenja baklji i 10.500 eura bacanja predmeta od strane dijela hrvatskih navijača.

UEFA se ovoga puta nije izjasnila o mogućoj kazni za rasističko i/ili diskriminatorno ponašanje hrvatskih navijača na utakmici protiv Albanije (Lisi Niesner / Reuters)

Disciplinska komisija Evropske nogometne federacije (UEFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez (HNS) zbog incidenata na utakmici Hrvatska – Albanija na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj.

HNS je kažnjen sa 28.000 eura, i to 17.500 eura zbog paljenja baklji i 10.500 eura bacanja predmeta od strane dijela hrvatskih navijača, objavio je HNS, prenosi Hina.

Ovo je druga kazna za HNS na ovom prvenstvu. Krovna kuća hrvatskog nogometa je kažnjena i sa 63.875 eura za bacanje plastičnih čaša od navijača te s 24.000 eura za paljenje baklji, odnosno ukupnim iznosom od 87.875 eura nakon utakmice protiv Španije.

Optužbe za rasizam i diskriminaciju

Hrvatski nogometni savez će, u skladu sa procedurom, zatražiti obrazloženje odluke, nakon čega će biti donesena odluka o eventualnoj žalbi na ovu odluku.

UEFA se ovoga puta nije izjasnila o mogućoj kazni za rasističko i/ili diskriminatorno ponašanje hrvatskih navijača na utakmici protiv Albanije.

Naime, UEFA je otvorila istragu protiv HNS-a i zbog optužbi za rasizam i diskriminaciju tokom utakmice protiv Albanije. Naime, tokom utakmice su albanski navijači skandirali “Ubij Srbina”, a navodno im se pridružio i jedan dio hrvatskih navijača.

Izvor: Agencije