Pepe najstariji igrač u historiji Eura, Ronaldovih rekordnih šest turnira

Pepe je na utakmici protiv Češke imao tačno 41 godinu i 113 dana, dok je ‘malo mlađem’ Ronaldu turnir u Njemačkoj šesta smotra najboljih reprezentacija Evrope.

Ronaldo je na završnim turnirima odigrao najviše utakmica (25) i postigao najviše golova (14) (Peter Lous / BSR Agency via Getty Images)

Portugalski nogometaš Pepe postao je najstariji igrač u historiji evropskih prvenstava, a njegov kolega iz reprezentacije Cristiano Ronaldo igrač s najviše nastupa na smotri najboljih reprezentacija Evrope.

Kepler Laveran de Lima Ferreira, poznatiji kao Pepe, imao je tačno 41 godinu i 113 dana na utakmici protiv Češke, prenosi Tanjug.

Ukoliko do kraja takmičenja postigne gol, postat će i najstariji strijelac u historiji prvenstava. Taj rekord drži Austrijanac Ivica Vastić koji je imao 38 godina i 257 dana kada je 2008. godine postigao gol protiv Poljske.

Brojni Ronaldovi rekordi

Nastupom protiv Češke, koju je Portugal porazio 2:1, Ronaldo je postao jedini igrač koji je nastupao na šest evropskih prvenstava.

Ronaldo (40) je 12. juna 2004. godine debitirao na Evropskom prvenstvu, kada je ušao s klupe u drugom poluvremenu meča s Grčkom i postigao gol u porazu 1:2. Zatim je upisao nastupe na prvenstvima 2008, 2012, 2016, 2021. i 2024. godine.

Kapiten portugalske reprezentacije je na završnim turnirima odigrao najviše utakmica (25) i postigao najviše golova (14). Rekorder je i po tome što je postigao bar jedan gol na pet prvenstava Evrope.

Izvor: Agencije