Brisel ne želi biti domaćin utakmice Belgija – Izrael

Utakmica će dovesti do velikih demonstracija, ugrožavajući sigurnost gledalaca, igrača, stanovnika Brisela i policijskih snaga, tvrde gradske vlasti.

Utakmica UEFA Lige nacija na rasporedu je 6. septembra (William Van Hecke / Corbis via Getty Images - Arhiva)

Organiziranje nogometne utakmice UEFA Lige nacija između Belgije i Izraela u Briselu je nemoguće zbog nesigurnosti i vjerovatnih demonstracija, objavila je Gradska uprava glavnog belgijskog grada.

„Grad Brisel smatra nemogućim organiziranje utakmice između Belgije i Izraela na stadionu King Baudouin“, objavile su gradske vlasti, prenosi Reuters.

„Nakon pažljive i dublje analize, moramo zaključiti da će najava takve utakmice u našem glavnom gradu u ovim posebno teškim vremenima nedvosmisleno dovesti do velikih demonstracija i kontrademonstracija, ugrožavajući sigurnost gledalaca, igrača, stanovnika Brisela i policijskih snaga“.

Brojni protesti u Belgiji

Izraelski rat u Gazi izazvao je globalne demonstracije, uključujući i one u Belgiji gdje su propalestinski aktivisti organizirali demonstracije na fakultetima, što je dovelo do toga da su neki belgijski univerziteti djelomično ili potpuno prekinuli veze s izraelskim institucijama, prenosi Hina.

Utakmica UEFA Lige nacija na rasporedu je 6. septembra.

Izvor: Agencije