Boston osvojio titulu NBA prvaka

Boston je osvojio rekordnu, 18. titulu. Dallas nije uspio ponoviti uspjeh iz 2011. godine, niti mu je ‘pošlo za rukom’ ono što nikome do sada u historiji NBA nije – nadoknaditi 0:3 u seriji.

Celticse je do četvrte pobjede u finalnoj seriji i titule vodio Jayson Tatum (Charles Krupa / AP)

Košarkaši Boston Celticsa osvojili su titulu NBA prvaka, pobjedom 106:88 nad Dallas Mavericksima u petoj utakmici finalne serije.

Bostonu je to rekordna, 18. titula. Dallas nije uspio ponoviti uspjeh iz 2011. godine, niti mu je pošlo za rukom ono što nikome do sada u historiji NBA nije – nadoknaditi 0:3 u seriji.

Celticse je do četvrte pobjede u finalnoj seriji i titule vodio Jayson Tatum, postigavši 31 poen, te upisavši osam skokova i 11 asistencija. Na drugoj strani, najbolji je u redovima Dallasa ponovno bio Luka Dončić – imao je 28 poena, 12 skokova i pet asistencija.

Najkorisnijim igračem (MVP) finalne serije proglašen je igrač Bostona Jaylen Brown, koji je u prosjeku imao 20,8 poena, 5,4 skokova i pet asistencija.

Boston je na titulu čekao od 2008. godine. Tada su pobijedili Los Angeles Lakerse, koji sada imaju titulu manje, njih ukupno 17.

Izvor: Al Jazeera i agencije