Sindikat nogometaša podnio tužbu protiv FIFA-e

Prvo izdanje proširenog Svjetskog klupskog prvenstva sa 32 učesnika trebalo bi se održati krajem sljedeće sezone u SAD-u; toj se zamisli, uz FIFPRO, protivi i Savez svjetskih nogometnih liga.

Kako je FIFA i prošlog mjeseca odbila razmotriti promjene, FIFPRO je krenuo u akciju (Chalinee Thirasupa / Reuters)

Međunarodni sindikat nogometaša FIFPRO u četvrtak je, zajedno s engleskim Udruženjem profesionalnih nogometaša (PFA) te sindikatom francuskih igrača (UNFP), koji su njegovi članovi, podnio tužbu na sudu u Briselu protiv FIFA-e zbog održavanja Svjetskog klupskog prvenstva.

Prvo izdanje proširenog Svjetskog klupskog prvenstva, sa 32 učesnika, trebalo bi se održati krajem sljedeće sezone u SAD-u. Toj se zamisli, uz FIFPRO, protivi i Savez svjetskih nogometnih liga (WLA) koji je, također, zaprijetio legalnim akcijama protiv krovne međunarodne nogometne organizacije ukoliko ne razmotri svoje planove za to takmičenje.

Kako je FIFA i prošlog mjeseca odbila razmotriti promjene, FIFPRO je krenuo u akciju.

Igrači dovedeni preko ruba svojih mogućnosti

“Evropske članice FIFPRO-a podnijele su tužbu protiv FIFA-e, osporavajući njenu odluku da jednostrano slaže međunarodni kalendar takmičenja i posebno odluku o kreiranju i slaganju rasporeda Svjetskog klupskog prvenstva 2025. Sindikati nogometaša uvjereni su kako te odluke krše njihova prava kao i prava njihovih udruženja po Povelji temeljnih prava Evropske unije. Potencijalno krše i Zakon o takmičenju EU-a”, objavio je FIFPRO.

Prošlog mjeseca su FIFPRO i WLA u pismu upućenom predsjedniku te generalnom sekretaru FIFA-e Gianniju Infantinu i Mattiasu Grafstromu izrazili svoju zabrinutost jer je međunarodni nogometni kalendar “prezasićen”. Zbog toga nacionalne lige ne mogu pravilno organizirati svoja takmičenja, a igrači su dovedeni preko ruba svojih mogućnosti uz sve veći rizik od povreda.

FIFA je odbacila sve navode iz tog pisma.

Izvor: Al Jazeera