Nema posebne prijetnje po Euro 2024, domaćin spreman za svaki scenario

Procjenjuje se da će 2,7 miliona navijača prisustvovati utakmicama na stadionima i do 12 miliona ljudi u fan zonama.

Njemačka policija je dobro pripremljena za turnir a podržat će je i evropske kolege u rješavanju potencijalnih sigurnosnih pitanja, kaže ministrica Nancy Faeser (REUTERS/Lisi Niesner/File Photo)

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da policija nije identifikovala konkretnu prijetnju Evropskom prvenstvu 2024, ali da su zvaničnici spremni odgovoriti na svaki sigurnosni izazov tokom turnira.

Faeser je rekla da je njemačka policija dobro pripremljena za turnir i da će je podržati evropske kolege u rješavanju potencijalnih sigurnosnih pitanja.

“Trenutno ne postoji posebna prijetnja po Euro 2024, ali smo izuzetno oprezni i svaki sigurnosni rizik shvaćamo vrlo ozbiljno”, rekla je Faeser, obraćajući se policajcima iz dvadesetak evropskih zemalja.

Dodala je da su njemački zvaničnici preduzeli dodatne sigurnosne mjere protiv potencijalnih terorističkih prijetnji, cyber napada, nasilja huligana i krivičnih djela.

U fan zonama do 12 miliona ljudi

Faeser je rekla da su rusko-ukrajinski rat i izraelska vojna ofanziva u Pojasu Gaze imali dalekosežne posljedice, također i na sigurnost Njemačke te da su vlasti spremne odgovoriti na svaki mogući scenario, prenijela je Anadolija.

“Svako ko vrijeđa druge, poziva na još zločina ili ističe simbole zabranjenih organizacija ili stranaka može biti procesuiran zbog toga, a to će biti i zadatak policijskih službenika tokom Eura 2024”, rekla je njemačka ministrica.

Euro 2024. počinje u petak, 14. juna, kada će Njemačka igrati protiv Škotske na u Minhenu u grupi A.

Procjenjuje se da će 2,7 miliona navijača prisustvovati utakmicama na stadionima, a očekuje se da će u fan zonama biti do 12 miliona ljudi.

Finale će se igrati na berlinskom Olimpijskom stadionu u Berlinu, 14. jula.

Izvor: Agencije