Francuska i SAD na korak do domaćinstva novih Igara

Francuske regije Auvergne-Rhone-Alpes i Provence-Alpes-Cote d'Azur, te Salt Lake City najvjerovatniji su domaćini Zimskih olimpijskih igara 2030. i 2034. godine.

Salt Lake City bio je domaćin Zimskih olimpijskih igara 2002. godine (Reuters)

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) dao je zeleno svjetlo kandidaturama Francuske i američkog Salt Lake Cityja za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2030. i 2034. godine. Konačna odluka bit će donesena na zasjedanju svih predstavnika MOK-a uoči Igara u Parizu.

U novom postupku izbora domaćina Igara te su odluke uglavnom formalnog karaktera i samo potvrđuju preporuke koje je dao Izvršni odbori MOK-a, prenosi Hina.

Francuska će za svoju kandidaturu za ZOI 2030. morati dostaviti još neke garancije, koje do sada nisu mogle biti dostavljene zbog političke situacije u toj državi, u kojoj je predsjednik Emmanuel Macron raspustio parlament i raspisao izbore za Narodnu skupštinu koji će biti održani 30. juna.

Potvrde li to svojim glasovima, članovi MOK-a će Francuskoj unutar šest godina povjeriti domaćinstvo Ljetnih i Zimskih olimpijskih igara. Francuzi su predvidjeli da će se ZOI 2030. odigravati u regijama Auvergne-Rhone-Alpes i Provence-Alpes-Cote d'Azur, za što su dobili snažnu podršku javnog i privatnog sektora.

Francuska tri puta domaćin Zimskih igara

Za Francusku bi to bilo četvrto domaćinstvo u historiji kada su u pitanju Zimske olimpijske igre. U ovoj su zemlji održane prve ZOI 1924, a domaćin je bio Chamonix. Grenoble je ugostio ZOI 1968, a potom je domaćin ZOI 1992. bio Albertville.

Salt Lake City je prvobitno želio domaćinstvo ZOI 2030, ali je odustao od toga nakon što je Los Angeles dobio domaćinstvo Ljetnih olimpijskih igara 2028. No, gotovo je sigurno da će savezna američka država Utah i njen glavni grad 2034. po drugi put ugostiti Zimske olimpijske igre, nakon što su bili uspješni domaćini i 2002.

Salt Lake City kao domaćin neće morati posegnuti za značajnim novčanim sredstvima po pitanju sportske infrastrukture, jer će uglavnom koristiti već postojeće objekte za održavanje takmičenja, a to se slaže s nastojanjima MOK-a da Igre – kako Ljetne, tako i Zimske – imaju  izraženu komponentu financijske i ekološke održivosti.

Izvor: Agencije