UEFA će na otvaranju Eura odati počast Beckenbaueru

Na ceremoniji otvaranja Beckenbauerova supruga Heidi će nositi pehar koji pripada najboljoj reprezentaciji Evrope, zajedno s dva kapitena njemačke reprezentacije, koji su osvojili Euro – Bernardom Dietzom i Juergenom Klinsmannom.

Beckenbauer je predvodio Njemačku, kao igrač, do titule evropskog i svjetskog prvaka, a kao selektor bio je najbolji na svijetu 1990. godine (Chris Brunskill / Fantasista via Getty Images)

Preminuloj njemačkoj nogometnoj legendi Franzu Beckenbaueru UEFA će odati počast na ceremoniji otvaranja Eura u Muenchenu, potvrdila je krovna organizacija evropskog nogometa.

Beckenbauer, jedan od najvećih igrača svoje zemlje, bio je kapiten reprezentacije Zapadne Njemačke, koja je trijumfirala na Evropskom prvenstvu 1972. i Svjetskom prvenstvu dvije godine kasnije. Naslov svjetskog prvaka osvojio je i 1990. godine, ali kao njemački selektor. Preminuo je u januaru, podsjeća Reuters.

Podsjećanje na sva tri njemačka trijumfa na Euru

Na ceremoniji otvaranja Beckenbauerova supruga Heidi će nositi pehar Henrija Delaunayja, koji pripada najboljoj reprezentaciji Evrope, zajedno s dva kapitena njemačke reprezentacije, koji su osvojili Euro – Bernardom Dietzom i Juergenom Klinsmannom.

To će biti podsjećanje na sva tri njemačka trijumfa na Euru, objavila je UEFA.

Evropsko prvenstvo će biti otvoreno na stadionu na kojem svoje domaće utakmice igra Bayern Muenchen, klub u kojem je Beckenbauer igrao više od desetljeća i triput zaredom osvojio Kup evropskih prvaka (od 1974. do 1976. godine), prenosi Hina.

Izvor: Agencije