FIFA pozdravlja presudu za rasističko vrijeđanje Viniciusa

Trojica navijača Valencije osuđena na osam mjeseci zatvora zbog zločina iz mržnje prema igraču Reala Viniciusu Jr, što je prva presuda donesena za rasističke uvrede na stadionima u Španiji.

LaLiga je u posljednje dvije sezone španskim tužiteljima prijavila 16 incidenata rasističkog zlostavljanja Viniciusa (Alberto Gardin / Eurasia Sport Images via Getty Images)

Nakon što su trojica navijača Valencije osuđena na osam mjeseci zatvora zbog zločina iz mržnje prema igraču Reala Viniciusu Jr, što je prva presuda donesena za rasističke uvrede na nogometnim stadionima u Španiji, stigla je i reakcija iz Međunarodne nogometne federacije (FIFA). Za šefa te organizacije, Giannija Infantina osuda je „pozitivan korak“.

„Zadovoljan sam što vidim čvrstu akciju i kaznu koju su odredile španske vlasti u vezi s rasističkim ponašanjem protiv Viniciusa. To je pozitivan korak“, napisao je Infantino na Instagramu.

No, kako u Španiji zatvorske kazne kraće od dvije godine za nenasilne zločine rijetko zahtijevaju da optuženi bez prethodnih osuda služi zatvorsku kaznu, najvjerovatnije će trojica osuđenih ostati na slobodi, osim ako ne počine druga kaznena djela. Osim sudske kazne, dobili su i dvije godine zabrane ulaska na nogometne stadione.

Tokom saslušanja, optuženi su pročitali pismo izvinjenja Viniciusu, LaLigi i Real Madridu.

Incident se dogodio na stadionu Mestalla u maju prošle godine, kada je Vinicius vrijeđan na rasnoj osnovi.

LaLiga: Presuda je odlična vijest

„Kao što sam jasno ponovio na nedavnom Kongresu FIFA-e u Bangkoku: ne možemo više prihvatiti ono što se događa na stadionima i na terenu. Naša poruka onima koji se i dalje ponašaju na rasistički način na nogometnim utakmicama: ovi ljudi moraju biti isključeni, oni više nisu dio naše zajednice ili nogometa“, dodao je Infantino.

I za predsjednika LaLige, Javiera Tebasa, presuda je „odlična vijest“ jer „popravlja štetu koju je pretrpio Vinicius Jr. i šalje jasnu poruku ljudima koji idu na nogometni stadion vrijeđati da će ih LaLiga identificirati i prijaviti te će pretrpjeti kaznene posljedice za svoje ponašanje“.

Nakon rasističkog vrijeđanja, uslijedio je val podrške brazilskom napadaču te je pokrenut niz lokalnih i međunarodnih kampanja, uključujući stvaranje FIFA-inog odbora za borbu protiv rasizma, sastavljenog od igrača.

LaLiga je u posljednje dvije sezone španskim tužiteljima prijavila 16 incidenata rasističkog zlostavljanja Viniciusa, prenosi Hina.

Prije nekoliko mjeseci, Vinicius se rasplakao na konferenciji za novinare i rekao da se bori da ostane motiviran i uživa u igranju nogometa zbog stalnog zlostavljanja, pozivajući španske vlasti da poduzmu mjere.

Izvor: Agencije