Pogačar osvojio svoj prvi Giro d'Italia

Dvadesetpetogodišnjak iz Klanca pri Komendi, gdje je tabla za ulazak u grad obojena u ružičasto, osvojio je čak šest etapa na ovogodišnjem Giru.

Pogačar slavi pobjedu na podijumu u Rimu svoju prvu pobjedu na utrci u Italiji (Ciro De Luca / Reuters)

Slovenska biciklistička zvijezda Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) i službeni je pobjednik 107. utrke po Giro d'Italia nakon što je posljednju, 21. etapu u Rimu završio sigurno u rukama svojih kolega iz ekipe i slavio s gotovo deset minuta prednosti pred suparnicima, prenosi agencija Hina.

Dvadesetpetogodišnjak iz Klanca pri Komendi, gdje je tabla za ulazak u grad obojena u ružičasto, osvojio je čak šest etapa na ovogodišnjem Giru, kojeg je osvojio prvi put. Drugi u ukupnom poretku bio je Kolumbijac Daniel Martinez (Bora-hansgrohe) sa zaostatkom od 9:56 minuta, dok je treći Britanac Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) zaostao 10:24 minute.

Dominacija sprintera

Posljednja etapa očekivano je pripala sprinterima, a najjači je bio Belgijanac Tim Merlier (Soudal Quick-Step) koji je iskoristio peh na kraju drugoplasiranog Jonathana Milana (Lidl-Trek), koji je osvojio i ljubičastu majicu najboljeg po bodovima. Australac Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) bio je treći na današnjoj 125 kilometara dugoj etapi u Rimu.

Bijelu majicu najboljeg mladog vozača dobio je još jedan domaći takmičar, Antonio Tiberi (Bahrain-Victorious), a najbolji tim bio je francuski Decathlon AG2R La Mondiale.

Sljedeća trosedmična utrka održat će se za manje od mjesec dana, kada će u Firenci početi Tour de France.

Izvor: Agencije