Italija će nadzirati financije sportskih klubova

Posebno tijelo će provjeravati dokumente koje klubovi dostavljaju za nastupe u takmičenjima, te do kraja aprila svake godine davati mišljenje treba li ih primiti u narednu sportsku sezonu.

Pod posebnim povećalom će biti košarka i nogomet (Brian Snyder / Reuters)

Italijanska vlada najavila je imenovanje odbora stručnjaka koji će nadzirati financije profesionalnih sportskih klubova, pokazao je nacrt uredbe u koji je Reuters imao uvid uoči sastanka vlade za koji se očekuje da će dati zeleno svjetlo za ovaj plan.

Odbor će „nadgledati zakonitost i pravilnost ekonomskog i financijskog upravljanja profesionalnim sportskim klubovima” u sportovima kao što su nogomet i košarka, kako bi se osiguralo da se njima pravilno upravlja i da su održivi, pokazuje nacrt.

Tijelo će provjeravati dokumente koje klubovi dostavljaju za nastupe u takmičenjima, te do kraja aprila svake godine davati mišljenje treba li ih primiti u narednu sportsku sezonu.

Klubovi protiv uplitanja politike

Šira sportska uredba koja uključuje odbor sastavljen od šest članova i predsjednika, bit će odobrena na sjednici vlade zakazanoj za petak. Parlament će ga moći izmijeniti prije pretvaranja u zakon u roku od 60 dana.

Planovi Vlade Giorgie Meloni o osnivanju nadzornog tijela koje će nadzirati financije profesionalnih sportskih klubova izazvali su ovog mjeseca bijes među najvišim sportskim dužnosnicima, zabrinutima da bi takve mjere mogle otvoriti put političkom uplitanju u njihov posao.

Vlada je tada odgovorila kako postoji jasan prostor za poboljšanje financija klubova i da je previše dugova otpisano posljednjih godina zbog lošeg upravljanja, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije