Ronaldo četvrti put najplaćeniji sportista svijeta

Cristiano Ronaldo je dobio 200 miliona dolara kao platu od Al-Nassra, a još 60 miliona dolara od sponzorskih i reklamnih ugovora sa kompanijama.

Ronaldova godišnja zarada od 260 miliona dolara je rekord za jednog nogometaša (Reuters)

Portugalski nogometaš Cristiano Ronaldo našao se na vrhu Forbesove liste najplaćenijih sportista na svijetu.

Američki magazin navodi da je 40-godišnji napadač saudijskog kluba Al-Nassr, s godišnjom zaradom od 260 miliona dolara, što je rekord za jednog nogometaša, najplaćeniji sportista svijeta četvrti put u karijeri.

Ronaldo je od Al-Nassra dobio platu u iznosu 200 miliona dolara, a još 60 miliona dolara dobio je od sponzorskih i reklamnih ugovora s kompanijama kao što su Nike, Binance i Herbalife.

Zarada samo raste

Drugo mjesto na rang-listi s godišnjim prihodom od 218 miliona dolara zauzeo je 29-godišnji španski golfer Jon Rahm, a treće argentinski nogometaš Lionel Messi, trenutno član Intera iz Miamija. Godišnji prihod 37-godišnjeg Argentinca, prema Forbesu, iznosi 135 miliona dolara.

Forbes procjenjuje da je 50 najplaćenijih sportista na svijetu ukupno zaradilo 3,88 milijardi dolara u posljednjih 12 mjeseci bez poreza i naknada agentima, što je 13 posto više u odnosu na prošlogodišnji rekord od 3,44 milijarde dolara, prenosi Tanjug.

Među deset najplaćenijih sportista još su košarkaši LeBron James i Giannis Antetokounmpo, nogometaši Kylian Mbappe, Neymar i Karim Benzema, još jedan košarkaš Stephen Curry te igrač američkog nogometa Lamar Jackson.

Izvor: Agencije