Palestina traži da FIFA zabrani nastupe Izraela zbog Gaze

Palestinski nogometni savez je, među ostalim, upozorio da je Izrael potpuno uništio nogometnu infrastrukturu u Gazi, a neki stadioni su pretvoreni u kampove, bolnice i masovne grobnice.

FIFA nije javno odgovorila na inicijativu Palestine, dok je izraelska strana zahtjev ocijenila 'ciničnim i besramnim' (Mohamad Torokman / Reuters - Arhiva)

Skupština Međunarodne nogometne federacije (FIFA) odlučivat će u petak, na zasjedanju u Bangkoku, o zahtjevu Palestine za sankcije Izraelskom nogometnom savezu zbog rata u Gazi.

Prošlog mjeseca je Palestinski nogometni savez (PFA) pozvao FIFA-u da zabrani Izraelu nastupe na međunarodnim takmičenjima, prenosi Fena. PFA je upozorio na diskriminaciju i rasizam u izraelskim ligama, ukazujući i da Izraelski nogometni savez (IFA) krši statute uključivanjem nogometnih timova koji se nalaze na palestinskom teritoriju u svoju ligu.

Pritom su skrenuli pažnju na četvrti članak Statuta FIFA-e, koji izričito zabranjuje bilo kakvu diskriminaciju druge države ili grupe ljudi te kaže da se svako takvo kršenje kažnjava „suspenzijom ili isključenjem“. Tome dodaju i ponašanje navijača, te su izdvojili jerusalemski klub Beitar na čijim je tribinama, kako su naveli, vrijeđanje arapskih nogometaša dio navijačke svakodnevice.

Nekoliko saveza podržalo inicijativu

Ukazuju i kako IFA „nastavlja sistemski sprečavati učlanjenje arapskih navijača u klubove, a članovi uprave klubova često iskazuju svoj rasistički stav prema Arapima na društvenim mrežama“. Podsjećaju i kako je član Maccabija Nethanya optužen za javno podržavanje genocida u Gazi na LinkedInu. Istodobno, prema PFA-u, mnogi izraelski nogometaši su, također, pripadnici vojske koja trenutno čini zločine u Gazi.

PFA, također, upozorava da je Izrael potpuno uništio nogometnu infrastrukturu u Gazi, a neki stadioni su pretvoreni u kampove, bolnice, pa čak i masovne grobnice. Prije posljednjeg sukoba problemi s izdavanjem građevinskih dozvola za sportske objekte u Palestini bili su konstanta.

Prijedlog PFA već su službeno podržali nogometni savezi Alžira, Iraka, Jordana, Sirije i Jemena. FIFA nije javno odgovorila na zahtjeve, dok je izraelska strana zahtjev ocijenila „ciničnim i besramnim“.

„Ne shvaćamo zahtjev olako i spremni smo se boriti za postizanje moralne i stvarne pobjede protiv svih ovih licemjera i neprijatelja“, odgovorili su predstavnici izraelskog nogometa.

Izvor: Agencije