Ženski nogometni klubovi od 2026. će imati svjetsko prvenstvo

Novo žensko takmičenje, na kojem će nastupiti 16 klubova, održavat će se svake četiri godine, baš kao i Svjetsko klupsko prvenstvo za nogometaše.

Predloženo je i da se organizira dodatno žensko klupsko takmičenje u godinama bez svjetskog klupskog prvenstva, počevši od 2027. godine (Adrian Dennis / (AFP)

Prvo Svjetsko prvenstvo za ženske nogometne klubove održat će se početkom 2026. godine i trebalo bi okupiti 16 timova, a zemlja domaćin će biti naknadno određena, potvrdila je FIFA uoči svog 74. Kongresa u Bangkoku.

Novo žensko takmičenje održavat će se svake četiri godine, baš kao i Svjetsko klupsko prvenstvo za nogometaše, na kojem će nastupiti 32 kluba i čije je prvo izdanje na rasporedu od 15. juna do 13. jula naredne godine u Sjedinjenim Američkim Državama, javlja AFP.

„Daljnji detalji bit će objavljeni u dogledno vrijeme“, najavila je FIFA.

Kako bi se olakšao kontinuirani globalni razvoj ženskih klubova i na temelju zahtjeva konfederacija, također je predloženo da se organizira dodatno žensko klupsko takmičenje u godinama bez svjetskog klupskog prvenstva, a počevši od 2027. godine, prenosi Hina.

Izvor: Agencije