FIFA ipak plaća odštetu izumitelju sudijskog spreja

Sprej je FIFA prvi put upotrijebila na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine (EPA/LAURENT DUBRULE)

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) morat će Brazilcu Heineu Allemagneu isplatiti novčanu odštetu u još nepoznatom iznosu jer je izumio sudijski sprej, tvrdi njemačka agencija dpa, a prenosi STA.

Allemagne je izumio sprej koji širom svijeta sudije koriste za označavanje pri izvođenju slobodnih udaraca, a nakon godina pravnih bitaka kojima je tražio odštetu od FIFE, dobio je spor, prenosi Hina.

U utorak je Vrhovni sud Brazila odbio FIFA-inu žalbu i naredio savezu da plati odštetu Allemagni i njegovoj firmi Spuni Comercio de Produtos Esportivos zbog nepropisnog korištenja njegovog izuma.

Allemagne je 2000. izumio sprej kojim sudije označavaju poziciju slobodnog udarca i živog zida.

Dugogodišnja pravna bitka

Sprej koristi južnoamerička nogometna konfederacija CONMEBOL od 2009. godine, a prvi put ga je upotrijebila FIFA na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine.

Allemagne je FIFA-u optužio za zloupotrebu patentiranog proizvoda i od nje tražio 37 miliona eura, a još nije poznato kakvu će odštetu platiti FIFA.

“Pobijedio sam FIFA-u u svakom pogledu. Ovo je priča o Davidu i Golijatu. FIFA je div, a bila je to 23-godišnja bitka”, rekao je Allemagne za Globo.

Izvor: Agencije