EURO 2024: Sudije će ključne odluke objašnjavati kapitenima

Sudijama je nemoguće obrazložiti odluku svakom od 22 igrača na terenu, pa bi kapiteni trebali biti jedini igrači koji razgovaraju sa sudijom, poručio je Roberto Rosetti.

Ideja je jednostavna: tražimo da sve reprezentacije osiguraju da njihov kapiten bude jedini igrač koji razgovara sa sudijom, poručio je Rosetti (Suhaib Salem / Reuters)

Roberto Rosetti, izvršni direktor Evropske nogometne federacije (UEFA) zadužen za suđenje, najavio je da će sudije tokom skorašnjeg Evropskog prvenstva u Njemačkoj sve ključne odluke objasniti kapitenima reprezentacija.

„Biti sudija u modernoj igri vrlo je teško. Sudija donosi između 200 do 250 odluka po utakmici, a to znači jednu svake 22 sekunde, ponekad u teškim i kontroverznim situacijama, pod ogromnim pritiskom, a svaku od njih pomno proučavaju i iznova posmatraju iz više različitih uglova i navijači i stručnjaci“, navodi Rosetti u objavi na UEFA-inom portalu.

„Želimo da sudije snažne osobnosti donose i preuzimaju odluke, što ponekad može biti nepopularno, na terenu, ali u isto vrijeme želimo da budu otvoreniji i objasne što je dovelo do određenih odluka. Oni dobivaju puno informacija od pomoćnog videosudije (VAR), a mi smo spremni razgovarati i podijeliti više detalja s igračima i trenerima kako bismo im pomogli da razumiju kako je donesena odluka“.

Rosetti piše kako je sudijama nemoguće obrazložiti odluku svakom od 22 igrača na terenu, predloživši da kapiteni budi jedini igrači koji razgovaraju sa sudijom.

Jednostavna ideja

„Ideja je jednostavna: tražimo da sve reprezentacije osiguraju da njihov kapiten bude jedini igrač koji razgovara sa sudijom. Molimo kapitene da osiguraju da njihovi saigrači ne napadaju i ne okružuju sudiju, omogućujući direktne razgovore kako bi se odluka prenijela pravovremeno i s poštovanjem“, prenosi Hina.

„O nekim odlukama će se, naravno, uvijek raspravljati. Međutim, mi u UEFA-i želimo da sudije objasne više svojih odluka svim reprezentacijama koje se takmiče na nadolazećem turniru UEFA-e EURO 2024“.

U slučaju da je kapiten golman, morat će biti imenovan drugi igrač koji može ispuniti ovu ulogu ako se dogodi incident na suprotnom kraju igrališta.

„Prihvatanje ovog pristupa i osnaživanje sudija dovest će do povećanja ionako vrlo visokog kvaliteta suđenja na našim takmičenjima i boljih utakmica u kojima će igrači i navijači uživati tokom turnira. Ako možemo olakšati konstruktivan dijalog između sudija i kapitena ekipa, svi će imati koristi, a mi ćemo ostaviti pozitivno naslijeđe za budućnost lijepe igre – igre koju svi volimo“, navodi Rosetti.

Izvor: Agencije