Olimpijski krugovi će biti postavljeni na Eiffelov toranj

Pet olimpijskih krugova (plavi, žuti, crni, zeleni i crveni) predstavljaju isto toliko naseljenih kontinenata, pritom računajući Ameriku kao jedan kontinent.

U idućih će nekoliko sedmica pet krugova, koji predstavljaju pet kontinenata i univerzalnu prirodu sporta, biti postavljeni na strani tornja, koja gleda na rijeku Senu (Ludovic Marin / AFP)

Olimpijski krugovi će u vrijeme trajanja Igara u Parizu biti postavljeni na Eiffelov toranj, potvrdili su AFP-u kompanija koja upravlja tim spomenikom i organizatori.

U idućih će nekoliko sedmica pet krugova, koji predstavljaju pet kontinenata i univerzalnu prirodu sporta, biti postavljeni na strani tornja koja gleda na rijeku Senu, najavio je Jean-Francois Martins, šef kompanije Sete koja upravlja spomenikom.

List Le Parisien je prvi izvijestio da će olimpijski krugovi biti postavljeni između prvog i drugog nivoa tornja. Olimpijski plamen gorjet će u vrtovima Tuilleries, blizu muzeja Louvre.

Umjesto parade na stadionu, na otvaranju Igara će timovi sportista plovit Senom na flotili brodova dugoj šest kilometara pred najmanje pola miliona ljudi, prenosi Hina.

Pet krugova kao pet kontinenata

Simbol Olimpijskih igara čini pet međusobno povezanih krugova različitih boja, a to su, slijeva nadesno: plava, žuta, crna, zelena i crvena. Krugovi su se prvi put pojavili u javnosti nakon Igara u Stockholmu 1912. godine, kada je pokretač modernih Olimpijskih igara Pierre de Coubertin taj simbol nacrtao na vrhu pisma jednom kolegi.

Prvi put su službeno upotrijebljeni na proslavi 20. godišnjice osnivanja Međunarodnoga olimpijskog komiteta 1914. godine, a iduće su godine postali službeni simbol Olimpijskih igara. Ipak, na Igrama su se pojavili tek u Antwerpenu 1920. jer su Olimpijske igre 1916. odgođene zbog rata.

Coubertin je u pismu 1931. godine objasnio značenje krugova. Izabrao je pet obojenih krugova kao simbol pet naseljenih kontinenata svijeta, pritom računajući Ameriku kao jedan kontinent.

Izvor: Agencije