Duplantis postavio novi svjetski rekord u skoku s motkom

Osmi put je Armand Duplantis, aktuelni olimpijski pobjednik i dvostruki svjetski prvak, popravio svjetski rekord otkako ga je preuzeo od Francuza Renauda Lavillenieja 2020. godine.

Na stadionu u kineskom Xiamenu, Duplantis je u prvom pokušaju preskočio letvicu podignutu na 6,24 metara (Adam Vaughan / EPA-EFE)

Švedski fenomen Armand Duplantis poboljšao je svoj svjetski rekord u skoku s motkom za još jedan centimetar, preskočivši 6,24 metara na prvom ovosezonskom mitingu Dijamantne lige u kineskom Xiamenu, tri mjeseca prije početka Olimpijskih igara, prenosi Hina.

Ovo je osmi put da je Duplantis (24), aktuelni olimpijski pobjednik i dvostruki svjetski prvak, popravio svjetski rekord otkako ga je preuzeo od Francuza Renauda Lavillenieja 2020. godine.

Na stadionu u Xiamenu, Duplantis je u prvom pokušaju preskočio letvicu podignutu na 6,24 metara, s priličnom razlikom od nekoliko centimetara.

Uspjeh iz trećeg pokušaja

Već je dugo bio posljednji u takmičenju nakon što se Amerikanac Sam Kendricks oprostio na šest metara.

Bio je to treći put da je švedski skakač s motkom pokušavao preskočiti tu visinu, nakon dva prva neuspješna pokušaja u dvorani tokom zime, u Clermont-Ferrandu i Glasgowu, gdje je ipak osvojio svjetsko zlato početkom marta.

Prethodno je zaključio svoju sezonu 2023. svjetskim rekordom od 6,23 metra, u finalu Dijamantne lige koje je održano u američkom gradu Eugene sredinom septembra.

Izvor: Agencije