Sergej Barbarez novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Barbarez je naslijedio Savu Miloševića koji nije produžio ugovor nakon što bh. selekcija nije uspjela izboriti plasman na Evropsko prvenstvo.

Novi selektor Barbarez poručio je da će raditi kao tim i da će biti ponosni kada budu nosili grb Bosne i Hercegovine (Samir Jordamović / Anadolija)

Sergej Barbarez novi je selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, a na tu ga je poziciju u petak imenovao Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH sa zadaćom da u naredne četiri godine konsolidira stanje i pokuša prekinuti niz stalnih poraza u kvalifikacijama za međunarodna takmičenja.

U Sarajevu je održana konferencija za novinare na kojoj je Vico Zeljković, predsjednik Saveza objavio da je Barbarez imenovan za selektora Bosne i Hercegovine.

Izvršni odbor Saveza jednoglasno je izabrao Barbareza na mjesto selektora, a potpisat će ugovor na četiri godine. Emir Spahić je postavljen za sportskog direktora “A” reprezentacije i omladinskih selekcija BiH, a dosadašnji sportski direktor reprezentacije BiH Zvjezdan Misimović obavljat će funkciju savjetnika.

Novi selektor Barbarez poručio je da će raditi kao tim i da će biti ponosni kada budu nosili grb Bosne i Hercegovine.

“Jedna velika stvar za mene”, rekao je Barbarez. “Nadam se da će biti i za reprezentaciju. Dolazimo sa velikom željom i velikim ponosom da učinimo neke dobre stvari. Držimo se onoga što imamo kao viziju. Budite uvjereni da će to biti sto posto konkretno i korektno. Naša vizija će se razlikovati od dosadašnjih jer imamo potrebu da neke stvari promijenimo, uljepšamo sa novim pogledima. Idemo kao tim. Kao i prije, bićemo ponosni kada budemo nosili grb Bosne i Hercegovine na srcu. Zasukat ćemo rukave i boriti se, bit će to fina priča”.

Spahić je kratko kazao da će sve raditi planski i u dogovoru.

“Sve se brzo dogodilo i odigralo, uzet ću sebi vremena da se ovo slegne. Ići ćemo planski, u dogovoru, pa ćemo vidjeti iz utakmice u utakmicu kako će to izgledati. Nadam se da ćemo ovu godinu skupiti nekoliko bodova i pobjeda”, rekao je Spahić.

Bitan dan za bh. fudbal

Zeljković je izjavio da je ovo vrlo bitan dan za fudbal u Bosni i Hercegovini.

“Za stolom su dva imena bh. fudbala”, rekao je Zeljković. “Dogovorili smo se da sa reprezentacijom uradimo dobre stvari i rezultate. Smatram da je ovo jedan tim koji će donijeti dosta dobro fudbalu u BiH. Bitno je istaći da nam je ova godina jako teška. Imamo osam paklenih utakmica. Svi moramo biti svjesni da nije realno očekivati neke rezultate. Ovu godinu se trebamo pripremiti”.

Barbarez je postao četvrti selektor Bosne i Hercegovine u posljednjih godinu dana.

Naslijedio je Savu Miloševića koji nije produžio ugovor nakon što bh. selekcija nije uspjela izboriti plasman na Evropsko prvenstvo.

Barbarez je igračku karijeru okončao u ljeto 2008. godine, do kada je bio član Bayera iz Leverkusena. Ranije je nosio dresove HSV-a, Borussije Dortmunnd, Union Berlina, Hanse Rostock i Hannovera, a ponikao je u mostarskom Veležu.

Debi na poziciji selektora imat će 3. juna kada u prijateljskoj utakmici Bosna i Hercegovina gostuje Engleskoj na “St. James’ Parku” u Newcastleu.

Izvor: Agencije