Macron: Imamo ‘planove B i C’ za ceremoniju otvaranja Igara

S obzirom na to da je ostalo 100-ak dana do početka Olimpijskih igara, francuska javnost zabrinuta je zbog mogućnosti terorističkog napada.

Macron je rekao da će policajci biti mobilizirani na izuzetnom nivou kako bi se osigurao događaj na otvorenom (Ludovic Marin / AFP)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da postoje planovi za nepredviđene situacije za premještanje ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu s rijeke Sene u slučaju velike sigurnosne prijetnje.

S obzirom na to da je ostalo 100-ak dana do početka Olimpijskih igara, francuska javnost zabrinuta je zbog mogućnosti terorističkog napada, prenosi Hina.

Gotovo 10.500 sportista spremno je proći čamcima na ruti dugoj 5,9 kilometara kroz srce francuske prijestolnice 26. jula na prvoj ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara izvan stadiona.

Macron je rekao da će policajci biti mobilizirani na izuzetnom nivou kako bi se osigurao događaj na otvorenom, te je istaknuo mogućnost skraćivanja rute ili premještanja spektakla na Stade de France, ako bude potrebno.

“Postoje planovi B i C. Paralelno ih pripremamo”, rekao je Macron francuskim medijima BFM-TV i RMC.

Hiljade gledalaca

“Provest ćemo analizu u realnom vremenu. Imamo ceremoniju koja bi bila ograničena na Trocadero i u tom slučaju ne bi pokrivala cijelu Senu”, rekao je.

O mogućnosti korištenja Stade de Francea Macron je rekao da je to “ono što se tradicionalno čini”.

Organizatori su prvo planirali prisustvo gotovo 600.000 ljudi, a većina bi sve gledala besplatno s obala rijeke.

No, ranije ove godine Vlada je smanjila ukupan broj na gotovo 300.000 iz sigurnosnih i logističkih razloga.

“Provjeravat ćemo sve ljude koji ulaze i izlaze (sigurnosni perimetar)”, rekao je Macron. “Poprilično ćemo ograničiti promet. Izvinjavamo se svim lokalnim stanovnicima jer će biti mnogo ograničenja za pojedince i kompanije. Bit ćemo potpuno zatvoreni osam dana prije (…) Želimo pokazati najljepše lice Francuske”.

Izvor: Agencije