Francuska i Njemačka domaćin SP-a za rukometaše 2029.

Ranije je odlučeno da Svjetsko prvenstvo za rukometaše 2025. bude održano u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj, a dvije godine kasnije u Njemačkoj.

Posljednjih godina je sve veće interesiranje za organizaciju Svjetskog prvenstva, rekao je predsjednik IHF-a Hassan Moustafa (Kacper Pempel / Reuters)

Svjetsko prvenstvo za rukometaše 2029. godine bit će održano u Francuskoj i Njemačkoj, odlučeno je na sjednici Izvršnog komiteta Međunarodne rukometne federacije (IHF).

IHF je u saopštenju naveo da će Danska, Island i Norveška biti domaćini prvenstva svijeta za rukometaše 2031. godine, prenosi Tanjug.

IHF podsjeća da je ranije odlučeno da Svjetsko prvenstvo za rukometaše 2025. bude održano u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj, a dvije godine kasnije u Njemačkoj.

Izvršni komitet IHF-a je saopštio da će Španija biti organizator SP-a za rukometašice, koje je na programu 2029. godine. Također, odlučeno je da Češka i Poljska budu domaćini planetarnog prvenstva za rukometašice 2031.

Organizacija prvenstava

SP za rukometašice 2025. zajednički će organizirati Nizozemska i Njemačka, dok će Mađarska biti domaćin Svjetskog prvenstva 2027. godine.

“Posljednjih godina je sve veće interesiranje za organizaciju Svjetskog prvenstva. Rukomet raste kao sport u cijelom svetu”, rekao je, između ostalog, predsjednik IHF-a Hassan Moustafa.

“Radujemo se što ćemo stvoriti nove uspomene i vidjeti najbolje igrače svijeta na Svjetskom prvenstvu 2029. i 2031. godine. Želim sreću svim organizatorima da osiguraju najbolje uvjete”, dodao je.

Izvor: Agencije