Baklja za Igre u Parizu upaljena u drevnoj Olimpiji

Grčka glumica Mary Mina, u ulozi visoke svećenice, zbog oblačnog vremena zapalila je baklju pomoćnim plamenom umjesto paraboličnim zrcalom koje se inače koristi.

Plamen će biti službeno predan organizatorima Igara na stadionu Panathenaic u Atini, mjestu održavanja prvih modernih Igara 1896. godine (George Vitsaras / EPA)

Baklja za Olimpijske igre u Parizu 2024. upaljena je u drevnoj Olimpiji na tradicionalnoj ceremoniji, čime je obilježen posljednji dio sedmogodišnjih priprema za početak Igara 26. jula.

Grčka glumica Mary Mina, u ulozi visoke svećenice, zbog oblačnog vremena zapalila je baklju pomoćnim plamenom umjesto paraboličnim zrcalom koje se inače koristi.

Time je startala štafeta u Grčkoj i Francuskoj, a kulminirat će paljenjem olimpijskog plamena u glavnom gradu Francuske na ceremoniji otvaranja. Pariz će treći put biti domaćin ljetnih Olimpijskih igara nakon 1900. i 1924. godine, prenosi Hina.

„U ovim teškim vremenima kroz koja živimo, s ratovima i sukobima u porastu, ljudima je dosta mržnje, agresije i negativnih vijesti s kojima se svakodnevno suočavaju”, rekao je Thomas Bach, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK). „Želimo nešto što nas spaja, nešto što ujedinjuje, nešto što nam daje nadu. Olimpijski plamen koji danas palimo je simbol te nade“.

Ceremoniji su prisustvovali i grčka predsjednica Katerine Sakellaropoulou, francuska ministrica sporta i Olimpijskih igara Amélie Oudéa-Castéra te gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo.

Putovanje baklje kroz Francusku trajat će 68 dana

Visoka svećenica zatim je u antičkom svetištu Olimpije, ispred 2.600 godina starih ruševina Herinog hrama, zapalila baklju prvog trkača štafete, grčkog olimpijskog prvaka u veslanju Stefanosa Ntouskosa. Nakon kratkog trčanja predao je plamen trostrukoj osvajačici olimpijske medalje u plivanju, Francuskinji Laure Manaudou, kao predstavnici grada domaćina.

Plamen će biti službeno predan organizatorima Igara u Parizu na stadionu Panathenaic u Atini, mjestu održavanja prvih modernih Igara 1896. godine, 26. aprila nakon 11-dnevne štafete po Grčkoj.

Najmanje 600 bakljonoša prenosit će plamen 11 dana po Grčkoj, prijeći će 5.000 kilometara kroz sedam otoka, deset arheoloških nalazišta i Stijenu Akropole gdje će provesti noć pokraj Partenona. Zatim će sljedećeg dana otputovati za Francusku na jedrenjaku s tri jarbola „Belem“, koji će stići 8. maja u Marseille, a 150.000 ljudi će doći na ceremoniju u staroj luci tog južnog francuskog grada. Marseille, koji su osnovali grčki doseljenici Fokeje oko 600. godine prije Krista, bit će domaćin jedriličarskih olimpijskih takmičenja.

Putovanje baklje kroz Francusku trajat će 68 dana, proći i kroz Antile i Francusku Polineziju, a završit će u Parizu paljenjem olimpijskog plamena 26. jula.

Izvor: Agencije