Ruskim i bjeloruskim teniserima dozvoljen nastup na Igrama

Teniseri iz Rusije i Bjelorusije nastupit će u Parizu bez zastava, amblema ili himni, a oni koji aktivno podržavaju rat u Ukrajini ili imaju ugovor sa vojskom ne mogu ići na Igre.

ITF je potvrdio da će igračima iz Rusije i Bjelorusije biti dopušteno da nastupe u pojedinačnom i neutralnom svojstvu (Sampics / Corbis via Getty Images)

Ruskim i bjeloruskim teniserima bit će dopušteno da na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Parizu ovog ljeta nastupe kao neutralni takmičari, potvrdila je Međunarodna teniska federacija (ITF).

ITF je potvrdio da će igračima iz Rusije i Bjelorusije biti dopušteno da nastupe „u pojedinačnom i neutralnom svojstvu ako zadovolje uvjete odabira i podobnosti, kao i ako budu u skladu s propisima Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOO)“.

„Odluka ITF-a u skladu je s većinom međunarodnih federacija u vezi s pojedinačnim takmičenjem i nastupima sportista koji učestvuju na Igrama u Parizu 2024. ovog ljeta“, objavila je krovna teniska organizacija.

Bez zastava, amblema ili himni

Rusima i Bjelorusima zabranjeno je međunarodno takmičenje nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, za koju je Bjelorusija korištena kao poprište. Međutim, u martu prošle godine MOK je izdao niz preporuka međunarodnim sportskim savezima kako bi se takmičarima iz tih zemalja omogućio povratak.

Neutralni sportisti nastupit će bez zastava, amblema ili himni. Sportisti koji aktivno podržavaju rat u Ukrajini ne mogu ići na Igre, kao ni oni koji su pod ugovorom sa ruskom ili bjeloruskom vojskom.

Izvor: Agencije