Norveški skijaš Braathen vraća se na stazu, ali pod zastavom Brazila

Lucas Braathen je neposredno prije prve utrke Svjetskog kupa ove sezone šokirao objavom o prekidu karijere, koja je proizašla iz sukoba s Norveškim skijaškim savezom oko marketinških prava.

Lucas Braathen je osvojio Mali kristalni globus u slalomu u sezoni 2022/23. (Joan Cros Garcia - Corbis / Getty Images)

Bivši norveški reprezentativac u alpskom skijanju, 23-godišnji Lucas Pinheiro Braathen, objavio je da će se nakon jednogodišnje pauze vratiti takmičenjima, ali pod zastavom Brazila, zemlje iz koje potječe njegova majka.

Braathen je u oktobru prošle godine, neposredno prije prve utrke Svjetskog kupa u austrijskom Soeldenu, šokirao svojom objavom o prekidu karijere, koja je proizašla iz sukoba s Norveškim skijaškim savezom oko marketinških prava. No, sad je objavio povratak na skijaške staze, ali „u drugom dresu“.

„Sretan sam što ću predstavljati Brazil u Svjetskom kupu i na Olimpijskim igrama“, rekao je Braathen na portugalskom, prenosi Hina.

Braathen je specijalist za tehničke discipline, a do sada je nastupio u 69 utrka za Svjetski kup i pet puta bio pobjednik, te se ukupno 12 puta penjao na pobjedničko postolje. Njegov najveći poduhvat je skok sa 29. mjesta u prvoj vožnji do ukupne slalomske pobjede na utrci u švicarskom Wengenu 2022. godine. U toj sezoni osvojio je i Mali kristalni globus u slalomu.

Podsjećanje na ‘slučaj Girardelli’

Pravilnik Međunarodne skijaške federacije (FIS) omogućuje skijašima promjenu takmičarskog državljanstva, ako dotični skijaš ili skijašica imaju porodičnu vezu s državom za koju odluče nastupati. Pravilo uključuje i pristanak matičnog saveza, u ovom slučaju norveškog, za taj prijelaz, ali u izuzetnim slučajevima FIS može i sam donijeti odluku.

Braathen je u svađu s Norveškim skijaškim savezom došao nakon što je učestvovao u reklamnoj kampanji jednog proizvođača odjeće bez dopuštenja Saveza, koji ima vrlo restriktivne propise po pitanju prava skijašica i skijaša na korištenja njihovog lika u marketinške svrhe.

Lucas Braathen nije prvi skijaš koji se odlučio na takav potez. Vjerovatno najpoznatiji primjer uspješne karijere nakon napuštanja velike skijaške reprezentacije je onaj legendarnog Austrijanca Marca Girardellija, zahvaljujući kojem se Luksemburg nalazi među najuspješnijim skijaškim nacijama.

Izvor: Agencije