Francuska se priprema za prijetnju od terorizma na Igrama

Francuska je uvijek pod prijetnjom, naročito tokom većih događaja, rekao je Gerald Darmanin, ministar unutrašnjih poslova te zemlje.

Olimpijske igre u Parizu bit će održane od 26. jula do 11. augusta (Gonzalo Fuentes / Reuters)

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Gerald Darmanin sastao se s predstavnicima obavještajnih službi te zemlje da bi procijenili prijetnju od terorizma na Olimpijskim igrama u Parizu, koje će biti održane od 26. jula do 11. augusta ove godine.

Najvažnije je obezbjeđenje ceremonije otvaranja Olimpijskih igara 26. jula, kada će flota od 94 čamca, na kojima će hiljade sportista držati zastave svojih zemalja, ploviti Senom šest kilometara, javlja The Guardian.

Nju će pratiti druga flota od 80 čamaca u kojima će se nalaziti pripadnici medija i obezbjeđenje, dok će se, prema procjenama, gotovo 222.000 ljudi okupiti uzduž rijeke te će još 200.000 gledati ceremoniju iz obližnjih zgrada.

Zračni prostor u krugu od 150 kilometara oko Pariza bit će zatvoren tokom ceremonije zbog potencijalnog napada dronom, a više od 45.000 pripadnika policije bit će mobilisano, od kojih će mnogi biti na krovovima zgrada sa snajperima i u čamcima.

Poljska šalje trupe

Darmanin je izjavio da je Francuska uvijek pod prijetnjom, naročito tokom većih događaja, jer “brani univerzalne vrijednosti i sekularizam”, kao i da ima “veoma efektivan obavještajni sistem”.

“Zaustavljamo zavjere u razvoju gotovo svakog mjeseca”, rekao je francuski ministar.

Poljski ministar odbrane Wladyslaw Kosiniak-Kamysz objavio je na društvenoj mreži X da će se Oružane snage Poljske pridružiti Francuskoj u pripremi i obezbjeđivanju Igara u Parizu.

Kamysz je naveo da će glavni cilj operativne grupe biti aktivnosti “vezane za detekciju eksploziva i suprotstavljanje terorističkim pojavama”.

Izvor: Agencije