Nike umjesto Adidasa: Velike polemike širom Njemačke

Njemački nogometni savez izazvao je pravi potres, objavivši odluku o partnerstvu s američkom kompanijom Nike, čime je prekinuta više od 70 godina vjernost bavarskom Adidasu.

Teško mogu zamisliti njemački dres bez tri pruge njemačkog brenda Adidas, reagirao je vicekancelar Robert Habeck (Alex Morton / Action Images via Reuters)

Izbacivanje proizvođača opreme Adidas, kao partnera njemačke nogometne reprezentacije, u korist američkog Nikea izazvalo je velike polemike u Njemačkoj, čak i u redovima vlasti gdje se osuđuje nedostatak patriotizam.

Njemački nogometni savez (DFB) izazvao je pravi potres, objavivši odluku o partnerstvu s američkom kompanijom Nike za period od 2027. do 2034. godine, čime je prekinuto više od 70 godina vjernosti bavarskom Adidasu. Najava dolazi manje od tri mjeseca prije početka Evropskog prvenstva u nogometu na njemačkom tlu, prenosi AFP.

U Njemačkoj, koja se nalazi u ekonomskom padu, izbacivanje Adidasa dodatno zamračuje sliku, nakon što je u međuvremenu još jedan simbol njemačke industrije digao prašinu – proizvođač automobila Volkswagen izbačen je kao partner turnira u korist kineskog rivala BYD-a.

Teško zamisliti dres bez tri pruge

„Teško mogu zamisliti njemački dres bez tri pruge njemačkog brenda Adidas“, reagirao je Robert Habeck, ministar ekonomije i vicekancelar. „Adidas i crno-crveno-žuta, boje njemačke zastave, za mene su oduvijek bile nerazdvojne, kao dio njemačkog identiteta. Cijenio bih malo više lokalnog patriotizma“.

Razočaranje je izrazio i ministar zdravstva, socijaldemokrat Karl Lauterbach. Odabir američke kompanije za opremanje Mannschafta ocijenio je na platformi X kao grešku, žaleći se što „trgovina uništava dio domovine i tradicije“.

„Njemački nogomet uvijek je bio dio njemačke ekonomske historije. Reprezentacija koja je igrala s tri pruge, bilo je jasno kao što je lopta okrugla, a utakmica traje 90 minuta“, rekao je Markus Soeder, premijer Bavarske, gdje je i sjedište Adidasa.

Neodobravanje rašireno u cijeloj državi

I izvan političkih krugova, neodobravanje je rašireno u cijeloj zemlji.

„Ovo je zbog novca“, kritizira utjecajni magazin Der Spiegel, dok nepotvrđeni medijski napisi govore o ugovoru vrijednom 100 miliona eura godišnje. Ipak, Bild je bio jedan od rijetkih koji je odobrio dogovor, ističući financijske teškoće DFB-a. „Tradicija ne plaća račune“, tvrdi list.

DFB je već predvidio negativne reakcije. „Razumijemo svaku emociju. Raskid s Adidasom nas ne ostavlja hladnima, no Nike je iznio daleko najbolju ekonomsku ponudu“, objavio je DFB na mreži X.

Uz ugovor s Nikeom DFB je najavio i ugovor s platformom Tik Tok, koju je razvila kineska kompanija ByteDance, koja će postati „službeni partner za zabavu“ muške reprezentacije.

Objava predstavlja šok za Adidas nekoliko dana nakon predstavljanja kolekcije dresova za EURO, uključujući i onaj s prijelazom ružičaste i ljubičaste boje koji je izazvao veliku pometnju u zemlji, ističe dnevnik Sueddeutsche Zeitung.

Izvor: Agencije