Rusi neće bojkotirati Olimpijske igre u Parizu

MOO je svoju odluku iz decembra predstavio kao konačnu, ali ipak mora odlučiti o jednoj tački – prisustvu Rusa i Bjelorusa na svečanosti otvaranja Olimpijskih igara.

Ruski i bjeloruski sportisti moći će se takmičiti samo kao pojedinci i pritom ne smiju aktivno podržati rusku ofanzivu u Ukrajini (Al Jazeera)

Uprkos ograničenjima koja su nametnuta ruskim sportistima zbog rata u Ukrajini, Rusija ne smije “bojkotirati” Olimpijske igre 2024. u Parizu, izjavio je u srijedu ruski ministar sporta Oleg Matytsin, prenosi Hina.

“Ne smijemo se okrenuti, zatvoriti, bojkotirati ovaj pokret”, izjavio je ministar, misleći na Olimpijske igre koje se od 26. kula do 11. augusta održavaju u Parizu, prenosi agencija Tass State.

Ova izjava je raspršila višemjesečna nagađanja o ruskom odgovoru na drastične uvjete koje je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) početkom decembra postavio za učestvovanje Rusa i Bjelorusa na ljetnim Igrama.

Ne samo da MOO zahtijeva od sportista iz ovih zemalja da se takmiče pod neutralnom zastavom, već je dodao i niz kriterija bez presedana.

Tako će se ruski i bjeloruski sportisti moći takmičiti samo kao pojedinci i pritom ne smiju aktivno podržati rusku ofanzivu u Ukrajini.

Osim toga, morat će proći kvalifikacije.

Čeka se konačna odluka

Rusija je takav tretman rezerviran za ruske i bjeloruske sportiste smatrala “ponižavajućim” i “diskriminirajućim”, a njezin predsjednik Vladimir Putin već je nekoliko mjeseci suzdržan što se tiče njihovog učešća na Olimpijskim igrama u Parizu.

“Ići ili ne? Uvjeti se moraju pažljivo analizirati”, izjavio je Putin u decembru, kada su samo osam Rusa i tri Bjelorusa bili ispunili kriterije MOO-a.

Ipak, dok su glasine o ruskom bojkotu cijelu zimu uzburkavale sportski pokret, Oleg Matytsin je smatrao da je potrebno, “što je više moguće, sačuvati mogućnost dijaloga i učešća u takmičenjima”.

Ministar sporta je, međutim, rekao da čeka sljedeći sastanak Izvršnog odbora MOO-a, od 19. do 21. marta.

“Vidjet ćemo kakva će biti konačna odluka Međunarodnog olimpijskog odbora, ali zasad je stav da neće biti novih preporuka i propisa”, rekao je.

MOO je svoju odluku iz decembra predstavio kao konačnu, ali ipak mora odlučiti o jednoj tački – prisustvu Rusa i Bjelorusa na svečanosti otvaranja Olimpijskih igara. Međunarodni paraolimpijski odbor zabranio jer ruskim i bjeloruskim sportistima učešće u mimohodu na otvaranju Paraolimpijskih igara 28. augusta.

Izvor: Agencije