Atletičari iz Brazila, Perua, Ekvadora i Portugala bit će češće testirani uoči OI

U saopćenju AIU je objavio kako te četiri države nisu poslušale upozorenja nakon Svjetskog atletskog prvenstva u Eugeneu (SAD) 2022. godine.

Elitni takmičari su na meti AIU kao vjerovatni osvajači medalja na velikim takmičenjima (REUTERS/Denis Balibouse - Ilustracija)

Atletičari iz Brazila, Ekvadora, Perua i Portugala bit će češće testirani uoči ovogodišnjih Olimpijskih igara u Parizu, zbog toga što su u njihovim državama testiranja ispod standarda antidoping programa, objavila je Jedinica za integritet atletike (AIU), prenosi Hina.

U saopćenju AIU je objavio kako te četiri države nisu poslušale upozorenja nakon Svjetskog atletskog prvenstva u Eugeneu (SAD) 2022. godine kako bi poboljšale testiranja uoči SP-a 2023. godine u mađarskoj Budimpešti.

“Sve četiri države nisu osigurale proporcionalno testiranje izvan takmičenja za njihove atletičare,” navodi se.

Pohvale za Češku i Novi Zeland

Poboljšanim testiranjem bit će obuhvaćeni atletičari iz tih država koji nisu među deset najbolje rangiranih u svojim disciplinama. Elitni takmičari su na meti AIU kao vjerovatni osvajači medalja na velikim takmičenjima.

“U ovoj olimpijskoj godini vjerujemo da će ovo biti podsjetnik svim savezima članicama da su AIU i Svjetska atletika izuzetno ozbiljne u borbi za osiguranje jednakih uvjeta za sve sportaše,” kazao je predsjednik AIU David Howman.

Nakon SP-a 2022. upozorene su i Češka i Novi Zeland na svoje antidoping programe, ali ih je AIU pohvalio da su drastično poboljšale svoja testiranja.

Izvor: Agencije