Coe oštro kritikovao ‘Igre dopingovanih’; WADA: To je opasan koncept

Predsjednik Međunarodne atletske federacije oštro se obrušio na ideju pokretanja događaja ‘Enhanced Games’, na kojem bi bi doping bio dopušten.

Sebastian Coe je snažan zagovornik borbe protiv dopinga (Kirby Lee / USA Today Sports via Reuters)

Sebastian Coe, predsjednik Međunarodne atletske federacije (World Athletics), oštro se obrušio na ideju pokretanja događaja u olimpijskom stilu “Enhanced Games,” na kojem bi doping bio dopušten. Istovremeno, Međunarodna antidopinška agencija (WADA) je poručila kako je to “opasan i neodgovoran koncept”, piše Hina.

Australski biznismen i advokat Aron D'Souza došao je na nevjerovatnu ideju: 2025. želi pokrenuti “Enhanced Games”, multisportsko takmičenje na kojem bi doping bio dozvoljen. Sportisti bi na tim, “poboljšanim” igrama bili plaćeni po nastupu, s bonusima za pobjede i postavljanje svjetskih rekorda.

D'Souza je za ljeto 2025. najavio “Olimpijske igre za 21. stoljeće”, a prve Igre trebale bi uključivati atletiku, plivanje, dizanje tegova, gimnastiku i borilačke vještine. Niti jedan od tih sportova neće podlijegati pravilima Svjetske antidopinške agencije (WADA).

Milion dolara za sportistu koji sruši rekord Bolta

Najavio je čak milion dolara za “prvog sportistu koji će srušiti svjetski rekord Usaina Bolta na 100 metara”. D'Souza tvrdi kako je više od 900 sportista pokazalo interes za učešće.

“Izvrsnost zaslužuje biti nagrađena. Žalosno je što naši olimpijci zarađuju tako malo, Poboljšane igre su neizbježne” poručio je Australac za BBC.

Prvo veće ime koje se prijavilo za Igre je penzionisani australski plivač James Magnussen koji je osvojio tri olimpijske medalje – srebro na 100 slobodno i bronzu u štafeti 4×100 mješovito u Londonu 2012. godine, te bronzu u štafeti 4×100 mješovito četiri godine kasnije u Rio de Janeiru.

“Mislim da ćete, kada budu određeni datumi i kada sve bude formalizirano vidjeti poplavu sportista”, rekao je nedavno Magnussen u jednom podcastu.

‘Opasan i neodgovoran koncept’

Coe je otvoreno kritikovao “Enhanced Games”, prozvavši ga glupošću.

“Zar to nije besmislica? Stvarno se ne mogu uzbuđivati ​​zbog toga. Postoji samo jedna poruka, a to je: ako je neko dovoljno glup da želi učestvovati u ovome, a pripada tradicionalnom i filozofskom dijelu našeg sporta, bit će mu zabranjen nastup na duže vrijeme”, rekao je Coe na novinarskoj konferenciji uoči početka svjetskog dvoranskog atletskog prvenstva u Glasgowu.

Coe, koji je snažan zagovornik borbe protiv dopinga, dodao je: “Siguran sam da se u drugim sektorima događaju lude stvari i povremeno ih dobivamo.”

Međunarodna antidopinška agencija (WADA) je poručila kako je to “opasan i neodgovoran koncept”.

Izvor: Agencije