Skijaška staza na Bjelašnici nazvana po Juri Franku

Grad Sarajevo i Olimpijski centar Bjelašnica odali su počast prvom osvajaču medalje na zimskim olimpijskim igrama iz bivše Jugoslavije.

Stazu su otvorili Jure Franko i slovenska predsjednica Nataša Pirc-Musar (Fena)

Staza broj 5, na kojoj treniraju mlade skijaške nade Bosne i Hercegovine na sarajevskoj olimpijskoj planini Bjelašnici, nazvana je po Juri Franku, osvajaču srebrne medalje na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine.

Na taj način Grad Sarajevo i Olimpijski centar Bjelašnica odali su počast Franku, prvom osvajaču medalje na zimskim olimpijskim igrama iz bivše Jugoslavije i jedinom tada domaćem takmičaru koji se okitio odličjem na Igrama održanim u glavnom gradu Bosna i Hercegovine, javlja Anadolija.

Slovenski alpski skijaš, te 1984. reprezentativac Jugoslavije, drugo mjesto je osvojio u utrci veleslaloma, što je izazvalo euforiju i erupciju oduševljenja u bivšoj državi.

‘Čuvam medalju kod sebe za sve vas’

Presijecanjem svečane vrpce Jure Franka i Nataše Pirc-Musar, predsjednice Slovenije, staza je i zvanično dobila ime po nekadašnjem idolu 21 miliona stanovnika od Vardara do Triglava.

Franko nije skrivao emocije i zadovoljstvo, kazavši da mu je izuzetna čast što je opet u Sarajevu i što je staza nazvana po njemu.

„Ovo je i naša zajednička medalja, samo što je čuvam kod sebe za sve vas“, rekao je Franko, pokazavši srebrnu medalju koju je osvojio 1984.

Rekao je i da nijedna staza u njegovoj Sloveniji ne nosi ime ni po jednom skijašu, pa je pozvao sunarodnike da to promijene, odnosno nazovu neke od staza po Bojanu Križaju, Mateji Svet i drugim slavnim skijašima iz te zemlje.

Izvor: Agencije