Dan sporta Države Katar u Sarajevu: Priznanja Ismailu Barlovu i Ismailu Zulfiću

Ambasada Države Katar u Sarajevu uspješnim bh. paraplivačima pružit će podršku za daljnji rad i natjecanja.

Danom sporta želimo naglasiti kako sport pripada svima, da svaka osoba zaslužuje podršku društva da iskaže svoje najviše domete, rekao je otpravnik poslova Ambasade Države Katar u Sarajevu (Ustupljeno Al Jazeeri)

U Areni Hotela Hills u Sarajevu u četvrtak je obilježen Dan sporta Države Katar.

Povodom ovog nacionalnog praznika u zaljevskoj zemlji održana je svečanost tokom koje je Ambasada Države Katar u Sarajevu odala priznanje uspješnim bosanskohercegovačkim paraplivačima Ismailu Barlovu i Ismailu Zulfiću, kao i njihovom treneru i osnivaču Plivačkog kluba SPID Amelu Kapi, pružajući im ujedno podršku za daljnji rad i natjecanja, uključujući Paraolimpijske igre u Parizu i Evropsko prvenstvo u Portugalu ove godine.

Pod pokroviteljstvom emira Države Katar šejka Tamima bin Hamada Al Thanija, Država Katar pridaje veliki značaj sportu u svim njegovim oblastima i odlučna je da poboljša sportske sposobnosti svog stanovništva te postigne izuzetna dostignuća u ovoj oblasti.

„Izraz tih težnji našeg društva je i Dan sporta. Ali, Država Katar putem Dana sporta šalje još neke važne poruke. Ovim Danom želimo naglasiti kako sport pripada svima, da svaka osoba zaslužuje podršku društva da iskaže svoje najviše domete. Stoga nam je posebno drago da na Dan sporta možemo pozdraviti mlade, hrabre ljude, velike sportiste, Ismaila Barlova i Ismaila Zulfića, zajedno sa njihovim trenerom Amelom Kapom i roditeljima. Čast nam je da upravo na Dan sporta Države Katar možemo da im odamo priznanje za dosadašnje velike rezultate“, kazao je otpravnik poslova Ambasade Države Katar Abdulrahman Soud A. A. Naqadan, navodi se u saopćenju Ambasade Katara.

Katar postaje centar globalnog sporta

Ismail Barov i Ismail Zulfić uputili su zahvalnost Državi Katar, ističući da im mnogo znači kada imaju podršku iza sebe. Govoreći o nastupima na predstojećem Evropskom prvenstvu, odnosno Paraolimpijskim igrama u Parizu, najavili su maksimalno zalaganje da bi donijeli nove medalje u Bosnu i Hercegovinu.

Trener Amel Kapo uputio je posebnu zahvalnost Ambasadi Katara u Sarajevu zbog poziva za učešće na Nacionalnom danu sporta.

“To je ogromna čast jer znamo svi da se u ovom trenutku održava Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima u Dohi. Zahvaljujem se od srca na pozivu i pomoći koju su pružili našim malim šampionima. Trenutno malim, budućim velikim šampionima, koji ove godine imaju nastupe na Evropskom prvenstvu, a iskreno se nadamo i nastupu na Parolimpijskim igrama”, kazao je Kapo.

Država Katar postaje centar globalnog sporta, kao što je Sarajevo bilo prije 40 godina, kada su u tom gradu održane Zimske olimpijske igre, što je značajan jubilej koji je također obilježen 8. februara.

„Nakon Svjetskog prvenstva 2022, najboljeg u 21. stoljeću, te Azijskog kupa, koji se završava ovog vikenda, u ovom trenutku u Dohi se održava i Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima, na kojem će nastupiti i najuspješnija bosanskohercegovačka  sportašica Lana Pudar. Želimo joj mnogo uspjeha” dodao je Abdulrahman Soud A. A. Naqadan.

Izvor: Al Jazeera