Navijači se vraćaju na grčke stadione

U Grčkoj su tučnjave između nogometnih navijača česte na tribinama i izvan stadiona prije ili nakon utakmice, a vlasti to već godinama pokušavaju iskorijeniti.

Od sljedećeg mjeseca nogometni i košarkaški klubovi morat će imati postavljene nadzorne kamere na tribinama i uz terene kako bi mogli imati navijače na svojim utakmicama (EPA - Ilustracija)

Grčka će od 13. februara dopustiti navijačima da prisustvuju nogometnim utakmicama prve lige, dva mjeseca nakon što je klubovima naređeno da igraju pred praznim tribinama jer je u nasilju tokom odbojkaške utakmice teško povrijeđen policajac. Nekoliko dana kasnije policajac je preminuo.

U Grčkoj su tučnjave između nogometnih navijača česte na tribinama i izvan stadiona prije ili nakon utakmice, a vlasti to već godinama pokušavaju iskorijeniti, javlja Reuters.

Vlada je potvrdila povratak navijača na tribine, ali i najavila da će pravila biti stroža. Ako dođe do nasilja tokom utakmice, bit će izrečene visoke novčane kazne i klubovi će dobiti naredbu da sljedeću utakmicu igraju bez navijača.

Obavezne kamere na stadionima i u dvoranama

„U slučaju da opasni predmet padne na teren, teren će biti zatvoren za sljedeću utakmicu“, rekao je Giannis Vroutsis, zamjenik ministrice kulture i sporta. „Dužnost države je čuvati sigurnost“.

Od sljedećeg mjeseca nogometni i košarkaški klubovi morat će imati postavljene nadzorne kamere na tribinama i uz terene kako bi mogli imati navijače na svojim utakmicama, rekao je Vroutsis.

Počevši od 9. aprila, navijači će se, također, morati identificirati putem mobilne aplikacije Grčke vlade na ulazu na stadion ili sportsku dvoranu kako bi prisustvovali utakmici, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije