Otvaranje Mundijala 2026. u Ciudad de Mexicu, finale u New Yorku

Stadion Azteca će, nakon 1970. i 1986. godine, treći put biti domaćin prve utakmice na smotri najboljih nogometaša svijeta.

Meksiko je 1970. i 1986. bio jedini domaćin, pa su i finala ta dva turnira igrana na stadionu Azteca (Reuters)

Svečanost otvaranja Svjetskog nogometnog prvenstva 2026. godine održat će se 11. juna na stadionu Azteca u glavnom meksičkom gradu Ciudad de Mexicu, dok će se finale igrati 19. jula u New Yorku na stadionu kojega koriste NFL ekipe New York Giants i New York Jets, objavila je FIFA.

Bit će ovo treći put da će se otvaranje i prva utakmica smotre najboljih nogometaša svijeta održati na tom mitskom stadionu, koji može primiti 83.264 gledatelja. Stadion Azteca je, naime, bio poprište otvaranja prvenstava 1970. i 1986. godine, a tih godina Meksiko je bio jedini domaćin, pa su i finala ta dva turnira igrana na stadionu Azteca, podsjeća Hina.

Stadion Giantsa i Jetsa nalazi se u East Rutherfordu u saveznoj državi New Jersey, osam kilometara zapadno od samog grada New Yorka, otvoren je 2010. godine, a kapacitet mu je 82.500 mjesta.

Mundijal u 16 gradova i tri države

Svjetsko prvenstvo 2026. održat će se u SAD-u, Meksiku i Kanadi, a domaćini utakmica bit će 11 američkih gradova (Atlanta, Boston, Dallas, Houston, Kansas City, Los Angeles, Miami, New York, Philadelphia, San Francisco, Seattle), tri meksička grada (Ciudad Mexico, Guadalajara, Monterrey) i dva kanadska grada (Toronto, Vancouver).

Prvi put će na Mundijalu nastupiti 48 reprezentacija koje će biti podijeljene u 12 grupa od po četiri reprezentacije. U nokaut fazu plasirat će se 32 sastava, po dva najbolja iz svake grupe te osam najboljih trećeplasiranih, što znači da će reprezentacije koje stignu do završnice odigrati osam utakmica, umjesto dosadašnjih sedam, a u nokaut fazi će prvak morati ostvariti pet pobjeda umjesto dosadašnjih četiri.

Povećanje broja učesnika i proširena nokaut faza uveliko je povećala i broj utakmica na svjetskom prvenstvu, pa će se od 11. juna do 19. jula odigrati 104 susreta, dok su na posljednjih sedam svjetskih smotri najboljih nogometaša igrana po 64 susreta.

Izvor: Agencije