Nekad Sanda i Jure, danas Elvedina i Emir: Nove nade za nove olimpijske medalje

Neke nove nade, kao što su Elvedina Muzaferija i Emir Lokmić koji nisu bili ni rođene u vrijeme ZOI ‘84, inspirisane pričama roditelja i poznanika kreću u trku za osvajanje olimpijskih medalja.

Najbolja bh. skijašica Elvedina Muzaferija ostvarila je rezultat karijere u Super-G utrci Svjetskog kupa, koja je održana u čuvenom skijalištu Cortina d'Ampezzo u Italiji (Ustupljeno Al Jazeeri)

Četrdeseta godišnjica Zimskih olimpijskih igara (ZOI) u Sarajevu, podsjetit će ponovno na značajnu prekretnicu koja je okrunila jugoslovenske zimske sportove.

Održane 1984. godine, bile su krucijalne naravi za bivšu Jugoslaviju. Pridobiti domaćinstvo tako prestižnog sportskog događaja, postavilo je ljestvicu više, ali i priskrbilo presedane i stabilan temelj na kojem su sportska postignuća urezana zlatom, ostavila dominantan pečat.

Kao domaćin, Sarajevo se našlo u centru globalne pažnje. Imalo je svoju priliku da predoči i ugosti nepokolebljivu sportsku snagu.

Te zime u Sarajevu je svoje sportiste poslalo 49 olimpijskih nacionalnih komiteta, što je u to vrijeme bio rekordan broj u historiji zimskih olimpijskih igara, otvaranje je pratilo 2,5 milijarde televizijskih gledalaca u svijetu.

Olimpijski plamen upalila je tada klizačica Sanda Dubravčić, a u ime sportista olimpijsku zakletvu položio je Bojan Križaj.

Bile su to prve igre na kojima nije bilo bojkota sjevernoatlantskog, a ni varšavskog pakta. Rekordne su i po broju zemalja učesnika. Najuspješnije države bile su tadašnje Istočna Njemačka (devet zlatnih, devet srebrenih i šest bronzanih medalja) i SSSR (šest zlatnih, 10 srebrenih i devet bronzanih medalja).

Među najuspješnijim imenima posebno su se skijaši trkači Marja-Liisa Kirvesniemi iz Finske, sa tri zlata i bronzom te Norvežanin Gunde Anders Svan sa dva zlata i po jednim srebrom i bronzom; blizanci Phil i Steve Mahre iz SAD-a osvojili su prvo i drugo mjesto u slalomu; u umjetničkom klizanju svi pamte Ravelov Bolero u izvođenju britanskog dua Jayne Torvill – Christopher Dean.

Jugoslovenski skijaš Jure Franko na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu u veleslalomu osvojio je srebrenu medalju. Prvu takvu za Jugoslaviju u historiji.

Historija se ponavlja

Nekada Jure na skijama i Sanda na klizaljkama, a danas najbolji bh. skijaši Elvedina Muzaferija i Emir Lokmić, ispisuju historiju na svjetskim skijaškim stazama.

Zimske olimpijske igre u Sarajevu bile su nesumnjivo historijski događaj koji je ostavio važnog traga na cijeli svijet. I neke nove nade, koje nisu bile ni rođene u to vrijeme, inspirisane pričama svojih roditelja i poznanika, kreću u trku za osvajanje olimpijskih medalja.

“Sjećam se da su mi govorili da samo dan ili dva prije dolaska sportskih timova i početka igara u Sarajevu, nije bilo gotovo nikako snijega i da je onda, za jednu noć, palo dovoljno da popravi cijelu sliku Sarajeva i sam doživljaj Zimskih olimpijskih igara. I naravno, upečatljiva mi je priča da je to bilo vrijeme kada je Sarajevo bilo najljepše”, prisjeća se Muzaferija u razgovoru za Al Jazeeru.

‘Sarajevo je u vrijeme ZOI bilo najljepše’, prisjetila se bh. skijašica Elvedina (Muzaferija (Elvedina Muzaferija/Ustupljeno Al Jazeeri)

Emirov otac bio je jedan od volontera, a bilo ih je 10.450 ukupno na ZOI’ 84. Često mu, pripovijedajući, opisuje taj osjećaj uzbuđenosti i treme oko jednog tako velikog događaja.

“Bilo je tu puno rada, ali i puno motivacije da se naš grad (Sarajevo) pokaže kao domaćin Zimskih olimpijskih igara. Uz njega sam, a i kroz sve te priče, i sam zavolio zimu, snijeg i skijanje”.

Ističe da je odrastao u domu gdje se duh ZOI’ 84 nikada nije izgubio i ponosan je na tu činjenicu.

Pripreme za Igre u današnje vrijeme: ‘Sami smo u ovome’

Kada je skijanje u Bosni i Hercegovini u pitanju, ne mogu se zanemariti finansijske prepreke sa kojima se skijaši u ovoj zemlji svakodnevno susreću. I za rekreativne skijaše, ali i za one koji žele iskusiti profesionalno skijanje, snalaženje u takvim preprekama može biti nezahvalan izazov. To je potvrdila i Muzaferija.

“S obzirom da moramo biti na snijegu tokom cijele godine, najveći izazov su nam svakako finansije. Drugi izazov za mene je što, na žalost, nema još djevojaka iz Bosne i Hercegovine koje se takmiče na ovom nivou. Kada je veći tim odmah je lakše, a sam period treninga i takmičenja kada ste od kuće, bolje se podnosi.”

Teško je nositi se sa mnogo uloga koje u drugim državama preuzima savez i tim ljudi koji dolazi ispred jedne države, dodao je Lokmić.

“Najveći izazov za mene je kontinuitet. U Bosni i Hercegovini nismo privilegovani da imamo ličnog trenera, servisera, fizioterapeuta… već, na žalost, sve te uloge obavljamo sami. Između ostalog, mi smo prepušteni i individualnim programima, a internacionalni tim kojem sam pridružen, nalazi se u Italiji i teško je provesti cijelu zimu sa njima zbog limitiranog boravka unutar šengenske zone.”

Četiri decenije stara infrastruktura i dalje služi

Muzaferija smatra da su nove generacije najviše iskoristile ZOI jer su imale svu potrebnu infrastrukturu koja je ostala nakon održavanja, a koja je i tada bila sasvim dovoljna.

“Naravno, to se sada dosta promijenilo i potrebno je ulagati više i raditi na promociji zimskih sportova. Ono što je tada napravljeno i sagrađeno od velikog je značaja čak i sada, 40 godina kasnije.”

Prema riječima Lokmića, ZOI su donijele olimpijski duh i nešto što će zauvijek ostati prepoznatljivo u bilo kojem zimskom sportu u Bosni i Hercegovini.

“Daje tu posebnu čar svim zimskim sportovima na našem području.”

Prethodne Zimske olimpijske igre, održane u Pekingu 2022. godine, pokazale su da Lokmić može parirati najboljim skijašima svijeta.

‘Podrška pordice ne smije izostati’, kaže bh. skijaš Emir Lokmić (Ustupljeno Al Jazeeri)

“Po prvi put u historiji da se neko plasirao među 30 najboljih u tehničkim disciplinama nakon prve vožnje, a to je u skijaškom svijetu velika stvar. Moji naredni ciljevi su plasirati se na svjetsku rang-listu među 150 najboljih slalomaša svijeta, a što bi mi omogućilo startove u Svjetskom kupu i od toga me dijeli svega nekoliko bodova. Do tada fokusiran sam na takmičenja Evropskog kupa, nacionalna takmičenja, ali i spremanje za olimpijske kvalifikacije.”

Najbolji rezultat bosanskohercegovačkog skijanja, visoko 14. mjesto u utrci Svjetskog kupa, nedavno je ostvarila Muzaferija.

“Bio je to rezultat karijere i historijski rezultat za moju zemlju Bosnu i Hercegovinu. Tu je naravno i drugo mjesto iz prošle sezone sa utrke Evropskog kupa i ta prva medalja u historiji bh. skijanja, bila je srebrena.”

Nove ZOI, nove nade za BiH

Najveća podrška od samih njihovih početaka je porodica, a onda i sponzori.

“Zajedno smo u neizvjesnosti i radosti, a sreća je veća ako je imamo s nekim podijeliti. Osam mjeseci u godini na putu i daleko od kuće. To je nešto sa čime se mnogi bore. Ipak, oduvijek sam znala svoje ciljeve i želje, držala sam se njih i time je propuštanje normalnog odrastanja i izlazaka s društvom bilo lakše za podnijeti. U konačnici, ne bih to nazvala odricanjem, samo željom za uspjehom i ostvarenjem ciljeva”, poručila je Muzaferija.

“Oni (roditelji i djevojka) su jedini, pored mojih trenera, koji zapravo vide šta se sve dešava i koliko sam zapravo posvećen ovom sportu. Imaju strpljenja za mene i pomažu na svoje načine”, rekao je Lokmić. Dodaje i kako je takva podrška prijeko potrebna u situacijama kada u prosjeku 130 dana provode godišnje na snijegu, a ostale dane putujući do svjetskih destinacija.

Elvedina je ušla u historiju i sa najboljim rezultatom u Kini 2022. Priprema se i za naredne ZOI, a koje su na rasporedu 2026. godine.

“To je bio najbolji rezultat za žene i za ZOI. Plan je nastupati i na narednim Zimskim olimpijskim igrama, kojima su domaćini Milano i Cortina, za koje trenutno imam i ispunjenu A normu. Raduje me činjenica da poznajem stazu jako dobro i da mogu očekivati još bolje rezultate. Nikad se ne zna, možda i prvu medalju za Bosnu i Hercegovinu na olimpijskim igrama u alpskom skijanju.”

U tome se pridružuje i druga nada. Lokmić za Al Jazeeru kaže da je s pripremama za naredne ZOI, počeo već završetkom prethodnih.

Skijanje je, kažu oduvijek bilo rezervisano za hrabrije, a Muzaferija i Lokmić su dokazali da se skijaške vještine mogu dovesti i do novih razina te sasvim sigurno, iako su tek u dvadesetim, postaju prave sportske legende.

Izvor: Al Jazeera