Organizatori Igara strahuju od štrajkova ovog ljeta

Već nekoliko mjeseci vode se pregovori o rješavanju socijalnih problema u policiji, prometu i bolnicama kako bi se nadoknadili odgođeni godišnji odmori i ljetni prekovremeni sati.

Sindikat jednog pariskog javnog prijevoznika najavljuje štrajk do kraja Paraolimpijskih igara koje će završiti 8. septembra (Teresa Suarez / EPA)

Organizatori Olimpijskih igara u Parizu poručuju da žele „socijalni mir“ krajem jula i početkom augusta, kad se održavaju Igre, dok pojedini sindikati i politički čelnici prijete štrajkovima u nekoliko sektora.

Tony Estanguet, predsjednik Organizacijskog odbora Igara, poručio je na televiziji France kako želi dočekati publiku u najljepšim uvjetima te vjeruje da niko neće „pokvariti zabavu“.

„Nadam se da možemo pronaći rješenja za sve koji će raditi na problemima i dobro smo svjesni da postoje ograničenja u organizaciji Igara. Prijetnju brojnim štrajkovima, koji će poremetiti odvijanje Olimpijskih igara, posebno je razmahala Mathilde Panot, čelnica Nepokorene Francuske (LFI). Ona je zapravo potaknula Francuze na štrajk prije i tokom Olimpijskih igara. Nisam potpuno iznenađen, jer Olimpijske igre su nevjerovatna platforma za sve ideje, pa bile one i rušilačke“, rekao je Estanguet.

Policajcima i žandarima najavljen bonus

Već nekoliko mjeseci u različitim sektorima vode se pregovori o rješavanju socijalnih problema u policiji, prometu i bolnicama kako bi se nadoknadili odgođeni godišnji odmori i ljetni prekovremeni sati.

Naprimjer, ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin najavio je bonus do 1.900 eura za policajce i žandare koji rade u Ile-de-Franceu.

Ipak, problem nije potpuno riješen u drugim sektorima, a prijetnja i dalje postoji, pa sindikat jednog pariskog javnog prijevoznika najavljuje štrajk do kraja Paraolimpijskih igara koje će završiti 8. septembra, prenosi Hina.

Izvor: Agencije