Bundesliga odustala od privatnih investitora

Prvoligaški i drugoligaški njemački nogometni klubovi u decembru su glasali za dopuštanje finansijskom investitoru da preuzme udio u medijskom ogranku DFL-a u ugovoru.

Navijači već nekoliko sedmica protestiraju protiv projekta, posebno ometanjem utakmica ubacivanjem predmeta na terene, što dovodi do čestih prekida igre (Christopher Neundorf - EPA)

Njemačka nogometna liga (DFL), koja organizira Bundesligu, objavila je da je odustala od planiranog sporazuma s privatnim investitorima, nakon oštrih protesta navijačkih grupa protiv projekta.

“S obzirom na trenutačni razvoj događaja, uspješan nastavak procesa više se ne čini mogućim”, rekao je Hans-Joachim Watzke, glasnogovornik predsjedništva DFL-a nakon sastanka u Frankfurtu, prenosi Hina.

Navijači već nekoliko sedmica protestiraju protiv ovog projekta, posebno ometanjem utakmica ubacivanjem predmeta na terene, što dovodi do čestih prekida igre.

Protest navijača

U decembru su prvoligaški i drugoligaški njemački nogometni klubovi glasali za dopuštanje finansijskom investitoru da preuzme udio u medijskom ogranku DFL-a u ugovoru koji se procjenjuje između 900 miliona i milijardu eura.

Ali to je pokrenulo višemjesečni val protesta navijača koji su se protivili potezu koji su vidjeli kao daljnju komercijalizaciju nogometa u zemlji.

Tokom mnogih utakmica prekidali su igru bacanjem teniskih loptica i bombona te razvijanjem transparenata.

Izvor: Agencije