Navijači Baskonije skandirali ‘Živjela slobodna Palestina’

Publika u gradu Vitoria-Gasteiz uzvikivala je na utakmici Baskonije protiv Maccabija i ‘genocidni Izrael’, protiveći se napadima na Pojas Gaze.

Navijačka grupa Indar Baskonia objavila je kako se 'u Evropi pokušava javno oprati genocid koji provodi Izrael nad Palestincima' (EPA)

Navijači baskijskog košarkaškog kluba Baskonije skandirali su “Živjela slobodna Palestina” te su razvili desetke palestinskih zastava tokom domaće utakmice Eurolige s izraelskim Maccabijem.

Publika u gradu Vitoria-Gasteiz uzvikivala je i “genocidni Izrael” protiveći se napadima na Pojas Gaze u kojima je od oktobra ubijeno više od 26.000 palestinskih civila, uglavnom žena i djece, a ranjeno preko 65.000.

(EPA)

Navijačka grupa Indar Baskonia objavila je kako se “u Evropi pokušava javno oprati genocid koji provodi Izrael nad Palestincima”. Na tribini iza koša formirali su natpis na engleskom jeziku “Free Palestine”, javlja Hina.

Podrška i na demonstracijama

Navijači baskijskih nogometnih klubova poput Real Sociedada i Eibara također su prethodnih mjeseci na svojim utakmicama izvjesili zastave Palestine solidarizirajući se s patnjama palestinskog naroda i njegovim težnjama za neovisnošću. Proteklih sedmica su u Baskiji bili organizirani ulični protesti protiv genocida nad Palestincima i protiv izraelske okupacije. Demonstranti su su optužili EU i SAD za “saučesništvo u zločinima”.

U Baskiji, autonomnoj pokrajini s 2,2 miliona stanovnika na sjeveru Španije, mnogi stanovnici zagovaraju otcjepljenje od Madrida pozivajući se na vlastiti jezik i identitet.

Baskonia je pred više od 8.000 gledatelja pobijedila 92:82 te se nalazi na devetom, a Maccabi na desetom mjestu među 18 klubova Eurolige.

Izvor: Agencije