Latvijskim sportistima zakonom zabranjeno nastupati protiv Rusa i Bjelorusa

Prema amandmanu na Zakon o sportu, reprezentacijama u ekipnim sportovima zabranjeno je igrati protiv Rusije i Bjelorusije, bez obzira na to takmiče li se pod svojom ili neutralnom zastavom.

Olimpijski pobjednici u košarci 3x3, koji dolaze iz Latvije, rekli su da neće nastupiti na Igrama ako na njima budu i ruski sportisti (EPA)

Latvijski parlament izglasao je zakon kojim se reprezentacijama u svim sportovima zabranjuje da igraju utakmice protiv Rusije i Bjelorusije iz solidarnosti i podrške Ukrajini.

Mjeru je prihvatio 100-člani parlament sa 74 glasa za i 11 protiv, javlja francuska novinska agencija AFP.

Latvija, koja je članica Evropske unije i NATO-a, pruža veliku podršku Ukrajini otkako ju je Rusija napala prije dvije godine.

Prema amandmanu na Zakon o sportu, reprezentacijama u ekipnim sportovima zabranjeno je igrati protiv Rusije i njezine saveznice Bjelorusije, bez obzira na to takmiče li se pod svojom ili neutralnom zastavom. Zastupnici su također odobrili promjenu koja onemogućuje organizatorima sportskih događaja u Latviji da pozivaju ruske ili bjeloruske reprezentacije na svoja takmičenja.

Glavni cilj – solidarnost s Ukrajinom

„Glavni cilj amandmana je naglasiti solidarnost Latvije s Ukrajinom i spriječiti bilo kakve ruske pokušaje da legitimiziraju ratne zločine mirnim putem kao što su sportski događaji“, rekao je zastupnik Davis Martinš Daugavietis, šef parlamentarnog pododbora za sport, prije glasanja.

Ako bi elitni timovi Latvije dobili priliku da se takmiče protiv Rusije ili Bjelorusije na Olimpijskim igrama u Parizu 2024, novi zakon to zabranio.

Mnogi latvijski sportaši već su razmišljali o bojkotu Olimpijskih igara ako se Rusi mogu takmičiti u Parizu. Olimpijski pobjednici u košarci 3×3, koji dolaze iz Latvije, rekli su da neće nastupiti na Igrama ako na njima budu i ruski sportisti, prenosi Hina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada