Argentina i dalje prva na rang-listi FIFA-e, iz regije najbolje plasirana Hrvatska

Među deset najboljih nije bilo niti jedne promjene, na vrhu je i dalje svjetski prvak Argentina ispred viceprvaka Francuske, dok treće mjesto drži Engleska.

Argentina je i dalje vodeća reprezentacija na rang-listi FIFA-e (Ricardo Moraes/Reuters)

Po završetku kontinentalnih prvenstava u Africi i Aziji, Međunarodna nogometna asocijacija (FIFA) objavila je novu rang-listu reprezentacija svijeta.

Među deset najboljih nije bilo niti jedne promjene, na vrhu je i dalje svjetski prvak Argentina ispred viceprvaka Francuske, dok treće mjesto drži Engleska.

Među deset najboljih reprezentacija svijeta nalaze se još: Belgija, Brazil, Nizozemska, Portugal, Španija, Italija i Hrvatska.

Od reprezentacija iz regije najbolje plasirana je Hrvatska, koja se nalazi na 10. mjestu, dok je reprezentacija Srbije napredovala za dvije pozicije i trenutno se nalazi na 32. mjestu.

Reprezentacije iz regije nazadovale

Ostale reprezentacije iz regije zabilježile su pad. Slovenija je pala za jedno mjesto i nalazi se na 55, Sjeverna Makedonija je pala za tri pozicije na 68, dok su Bosna i Hercegovina i Crna Gora pale za po dva mjesta i sada su na 71. i 72. poziciji u svijetu. Kosovo je palo za jedno mjesto i trenutno je 102. reprezentacija na rang-listi FIFA-e.

Katar je odbranom naslova azijskog prvaka skočio za 21 poziciju i sada je 37. reprezentacija svijeta, dok je Obala Slonovače osvajanjem naslova afričkog prvaka na domaćem terenu popravila plasman za deset mjesta i sada je 39.

Velike skokove ostvarili su i viceprvaci, azijski Jordan je skočio sa 87. na 70. poziciju, a afrički Nigerija sa 42. na 28.

Novu listu FIFA će objaviti 4. aprila.

Izvor: Al Jazeera i agencije