Oproštaj od ‘Kaisera’: Otišao je prvi i posljednji njemački autoritet

Zbog svog elegantnog stila i vođenja igre te njegove dominacije na terenu, Franza Beckenbauera smatraju najboljim njemačkim nogometašem svih vremena.

Beckenbauer je tek jedan od trojice nogometaša u historiji koji je osvojio svjetsko prvenstvo kao nogometaš i selektor (EPA)

Franz Beckenbauer je bio puno više od nogometaša, uvijek će ostati osobnost stoljeća, napisao je njemački Der Spiegel povodom smrti jednog od najboljih svjetskih nogometaša svih vremena.

Sportska i kompletna Njemačka tuguje nakon ove vijesti, ali i cjelokupan evropski i svjetski nogomet, prenosi Hina. Zbog svog elegantnog stila i vođenja igre te njegove dominacije na terenu, smatraju ga najboljim njemačkim nogometašem svih vremena.

„Nijedan Nijemac, prije ili poslije, nije igrao na tako elegantan način kao Kaiser. S pravom je nosio taj nadimak, zaslužio ga je u svakom smislu zbog svoje genijalnosti, odlučnosti, ravnodušnosti i odvažnosti“, napisao je Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Kao nogometaš, u dresu reprezentacije Beckenbaeur je bio evropski (1972.) i svjetski (1974.) prvak, a potom svjetski prvak i kao selektor 1990. godine. Beckenbauer je tek jedan od trojice nogometaša u historiji, zajedno sa Brazilcem Mariom Zagallom i Francuzom Didierom Deschampsom, koji je osvojio svjetsko prvenstvo kao nogometaš i selektor.

Kao igrač Bayerna, osvojio je 13 trofeja, pri čemu četiri njemačka prvenstva te tri tadašnja Kupa prvaka. Kao trener vodio je Bayern do naslova njemačkog prvaka 1994. godine, te Kupa UEFA dvije godine kasnije.

Pohvale britanske, španske, francuske štampe

„Otišao je Kaiser, naš prvi i posljednji autoritet“, oprostio se Die Welte od Beckenbauera.

Veliko poštovanje iskazali su ovim povodom i britanske novine i tamošnji nogomet kojem je Njemačka u vrijeme Beckenbauera bila veliki rival.

„Franz Beckenbauer je bio izuzetno veliki nogometaš i pobjednički trener. Imao je jedan od najboljih i najupečatljivijih nadimaka svih vremena koji mu je bio nevjerovatno prikladan. Savršeno mu je odgovarao“ napisao je The Guardian.

„Većina onih koji su ga dobro poznavali sjećat će se njegovog majstorstva na terenu, njegove fascinantne nogometne inteligencije, elegancije s kojom se kretao travnjakom, radosti njegovog društva i neprocjenjivog znanja koje je posjedovao“, objavio je Daily Mail.

Španska Marca kratko i jasno je napisala: „Ni prije ni poslije nije postojao neko poput njega, ostat će nam svima u glavama vječni lik Cara“.

„Zauvijek će pripadati kategoriji besmrtnih sportskih osoba“, poentirao je Le Parisien.

Izvor: Agencije